EKSPLOZIVNO TELO

Triletnik pobral bombo in jo zakotalil očetu

Objavljeno 03. september 2016 17.13 | Posodobljeno 03. september 2016 17.13 | Piše: Tina Horvat

Lovro je na travniku za domačo hišo pod Kriško goro naletel na bombo iz druge svetovne vojne.

Na travniku za domačo hišo je triletni Lovro med igro našel bombo.

PRISTAVA PRI TRŽIČI – Na podeželju se otroci še vedno raje igrajo v naravi kot na igriščih ali celo v stanovanjih. Tako je tudi v Pristavi pri Tržiču, sončni vasici pod Kriško goro. Čeprav so pred nekaj leti za malčke zgradili odlično igrišče, otroci večino igre doživijo kar na domačih dvoriščih, travnikih in gozdovih. Tudi triletni Lovro nadvse rad kosi travo s svojo otroško kosilnico, zaliva babičin vrt ali pomaga očetu pri pripravi drv za zimo. A prav zadnje bi bilo lahko v sredo popoldne zanj usodno.

Mami, bombo sem našel!

Ko je Lovro v sredo popoldne pomagal očetu pri pripravi drv na travniku za domačo hišo na pobočju Kriške gore, se je v njegovih rokah namreč znašlo nekaj, česar tam nikakor ne bi smelo biti. »Oči, poglej, kaj sem našel,« je zaklical in predmet zakotalil proti njemu, oče pa je presenečen ugotovil, da se je ob njegovih nogah ustavila bomba, in ne storž, kot je najprej pomislil. 
Ko je iz službe prišla še Lovrova mama, ji je namesto običajnega pozdrava navdušen hitel pripovedovati: »Mami, a veš, da sem našel bombo v travi in jo zagnal po bregu do očija. Potem so prišli policaji...« se je hvalil. 
Da je stvar še bolj strašljiva, pove podatek, da je tako rekoč na istem kraju, morda dva metra bolj stran, Lovrov oče že 15. marca letos našel podobno bombo. Seveda so takrat poklicali strokovnjake, da so jo odstranili in teren natančno preiskali z detektorji kovin.

Od kod bombe na Kriški gori?

Območje Tržiča in Kriške gore je bilo v drugi svetovni vojni zelo vihravo, saj so tukaj potekali boji med nemško vojsko in partizani. Tako je imel v Križah svoj sedež gestapo, in sicer prav v hiši, kjer naj bi Uršula Lonka Prešeren obredno umorila svojo podnajemnico, v gozdovih Kriške gore in Udin boršta pa so se skrivali partizani Kokrškega odreda. Zato je na tem območju še ogromno bomb.

»Ko prvič najdeš bombo in jo strokovnjaki odstranijo, si misliš, da je pač srečno naključje, a ko ti sin zakotali že drugo v nekaj mesecih, se kar fino prestrašiš,« je povedal Lovrov oče. Seveda je tudi tokrat poklical na 112, kjer so se v trenutku odzvali. Najprej sta prišla policista, nato sta poklicala Državno enoto za varstvo pred NUS (neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi).

Triletniku se je dogajanje zdelo sila zabavno, saj je najprej spoznal dva prijazna tržiška policista in jima z varne razdalje pokazal, kje je našel bombo, potem pa je na njihovo dvorišče poleg policijskega avtomobila pripeljal še velik moder terenec. A njegovim staršem pri tem, ko jima je navdušen obnavljal, kar se mu je zgodilo, ni bilo prav nič lahko.

Lahko je zelo nevarno

Se jima je pa odvalil velik kamen od srca, ko sta se pirotehnika iz Državne enote za varstvo pred NUS zelo skrbno lotila dela in zagotovila, da bosta naredila vse, da se bodo eksplozivne najdbe pri njih doma vendarle nehale. Najprej sta bombo odnesla na varno, in medtem ko je Smiljan Stubišar sondiral teren z detektorjem, je vodja intervencije Igor Boh poskušal odkriti vrsto in tip bombe. Še prej sta staršem razdelila zgibanke z navodili, kako ravnati ob takšnem odkritju, in jima razložila, kako je mogoče, da se na domačem travniku ob robu gozda najdbe kar vrstijo.

Še ogromno bomb v Sloveniji

Čeprav je od začetka prve svetovne vojne minilo že več kot 100, od druge pa 75 let, se strokovnjaki z Državne enote za varstvo pred NUS vsak dan srečujejo z najdbami neeksplodiranih ubojnih sredstev. Tako smo Igorja Boha iz te enote po sredi, ko so ga poklicali v Pristavo, in četrtku, ko je šel na intervencijo v neki drug del Slovenije, v petek (včeraj) ujeli ravno na poti v Kočevje, kjer bosta morala s kolegom na kraju najdbe razstreliti nevarne NUS. 

»V tem primeru, ko gre že za drugo bombo povsem istega tipa na istem kraju, in ker je bil teren že ob najdbi prve pregledan in se ni nič našlo, je najbolj verjetno, da je bomb še več, vendar so nekje bolj zgoraj na pobočju in se verjetno ob kakšnem večjem dežju in zaradi erozije vsake toliko časa katera prikotali dol,« je povedal Igor Boh. 
Seveda je starše pomirilo šele zagotovilo, da bodo v tem primeru, ko obstaja velika verjetnost drugih bomb, in ker se ravno v izteku pobočja Kriške gore rad igra tako majhen otrok, kot je Lovro, naredili organiziran in načrtovan pregled, ki bo zajel večje območje, kot ga pregledajo ob interventnem pregledu.

Kakšna je verjetnost, da bi ta bomba eksplodirala? »Za nobeno NUS ne moremo reči, da ni nevarno. Če kdo zagleda bombo in takoj pokliče na 112, je verjetnost, da bo počilo, zelo majhna. A če jo recimo najde otrok, kot je Lovro, in jo zaluča in bomba recimo pade z vžigalnim delom na kamen, potem se ta verjetnost izjemno poveča in postane velika. To res ni hec!«

P. S.: Zgodba je nekoliko bolj osebne narave, saj je avtorica Lovrova mama.

Deli s prijatelji