KANDIDATI

Trije v boj za Šoltesov stolček

Objavljeno 14. marec 2013 16.17 | Posodobljeno 14. marec 2013 14.59 | Piše: A. L.

Tudi zdajšnji predsednik računskega sodišča kandidira za vnovičen mandat.

Predsednik računskega sodišča je predstavil svoje ugotovitve o občinah.

LJUBLJANA – V sredo ob polnoči se je iztekel 75-dnevni rok za zbiranje predlogov možnih kandidatov za predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije. Do izteka roka je predsednik republike Borut Pahor prejel tri predloge. Predlagani so Tomaž Vesel, vrhovni državni revizor na Računskem sodišču Republike Slovenije, Igor Šoltes, zdajšnji predsednik Računskega sodišča Republike Slovenije, in Nataša Prah, direktorica Urada Republike Slovenije za nadzor proračuna, so sporočili iz Urada predsednika RS.

Predsednik republike bo državnemu zboru (DZ) predlagal izbranega kandidata najkasneje do 12. aprila 2013.

Najprej na pogovore

Predsednik republike Borut Pahor bo konec marca opravil posvete z vodji poslanskih skupin v DZ. V teh pogovorih se bo predsednik republike potrudil za oblikovanje trdne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem. Po potrebi bo predsednik republike napotil izbranega kandidata, da pred glasovanjem opravi tudi predstavitev v poslanskih skupinah, kakor je bilo to storjeno v primeru predloga varuhinje človekovih pravic.

Tajno glasovanje

DZ o kandidatu glasuje najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina vseh poslancev, torej 46. Predlagani kandidat za predsednika računskega sodišča se udeleži seje, na kateri DZ odloča o njegovi kandidaturi. Če predlagani kandidat za predsednika računskega sodišča ne dobi potrebne večine poslanskih glasov, predsednik DZ o tem takoj obvesti predsednika republike. 

Deli s prijatelji