DRUŠTVA

Trije Slovenci – društvo

Objavljeno 11. januar 2014 23.21 | Posodobljeno 11. januar 2014 23.21 | Piše: Dušan Malovrh
Ključne besede: društvo

Na območju Republike Slovenije je registriranih več kot 23.000 društev.

Med najprestižnejšimi slovenskimi društvi je vsekakor Porsche klub Slovenija.Foto: Mediaspeed.net

Slovenci tako radi pojemo, da smo spesnili celo pregovor Trije Slovenci, pevski zbor. No, ljudsko modrost bi lahko uporabili tudi, ko gre za ustanavljanje društev. Po zakonu o društvih lahko namreč društvo, »prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje, ki ga ustanoviteljice oziroma ustanovitelji, skladno z zakonom o društvih, ustanovijo zaradi uresničevanja skupnih interesov«, ustanovijo vsaj trije. Natančneje, »tri poslovno sposobne fizične osebe oziroma pravne osebe«, so zapisali zakonodajalci. Zato ne preseneča, da je v uradnem iskalniku kar 23.016 slovenskih društev in naših podružnic tujih društev.

Največ je športnih in rekreativnih (8244), kulturnih in umetniških (3595), za pomoč ljudem (2944, od tega kar 1477 gasilskih prostovoljnih), tistih v kategoriji znanstvenoraziskovalna, izobraževalna, strokovna in poklicna je 2184, stanovskih imamo 1468, za varstvo okolja 1642, za razvoj kraja 1499, za duhovno življenje 547, nacionalnih in političnih je 347, v kategoriji preostala društva pa jih je 546. Med zadnjimi smo našli tudi največ teh, ki jih predstavljamo v tokratni prilogi.

Slovenci in Slovenke se združujemo zaradi igel in lokomotiv, bi lahko rekli. Nabor je zares pester. Po zakonu ni dovoljeno ustanoviti le društva, katerega namen, cilj ali dejavnost meri na nasilno spremembo ustavne ureditve, na izvrševanje kaznivih dejanj ali spodbuja k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti, razpihovanju narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti oziroma spodbuja k nasilju ali vojni.

 

Deli s prijatelji