V NEBO

Trije poslanci nad Janšo in pajdaša Šušteršiča

Objavljeno 04. september 2012 16.23 | Posodobljeno 04. september 2012 16.23 | Piše: A. L.

Cene goriv letijo v nebo, trošarin pa kar ne znižajo, čeprav so to v predvolilnem programu obljubili.

LJUBLJANA – Vlada vsakih 14 dni preseneti z novimi cenami goriv. V večini primerov je šlo za dvige cen goriv. Drži, da rastejo cene nafte na borzi, a k višanju cen prispeva tudi vlada, ki trošarine ne znižuje. Trije opozicijskih poslanci Matevž Frangež, Matjaž Han in Dejan Židan vlado opominjajo na predvolilni program in famozno sedmo točko:

»7. Znižanje trošarin

Trošarinska politika sedanje vlade na področju naftnih derivatov državo je ekonomski absurd. Zaradi visokih in nekonkurenčnih cen naftnih derivatov se zmanjšuje povpraševanje in s tem potrošnja ter posledično prihodki državnega proračuna. Predlagamo tako trošarinsko politiko, da bodo cene naftnih derivatov od 5 do 10 odstotkov nižje od cen v sosednji cenovno najugodnejši državi.«

V ponedeljek zvečer smo na stranko SDS in vladni urad za komuniciranje naslovili vprašanja povezana s trošarinami in predvolilno obljubo, a odgovora do zdaj še niso poslali.

Opominjajo tudi na vprašanje Branka Grimsa Pahorjevi vladi leta 2009:

»Vlada bo v zaostrenih pogojih gospodarjenja izpad proračunskih prihodkov zaradi sedanje očitno zgrešene trošarinske politike morala nadomestiti drugje – z dodatnimi obremenitvami gospodarstva in državljanov. Tako bo obremenitev za slovensko gospodarstvo in državljane celo dvojna: prvič je povzročena z visokimi cenami goriv, drugič pa bo še dodatna z nadomestilom za izpad trošarin zaradi zmanjšane prodaje goriva tujcem. Tako zgrešeno trošarinsko politiko sedanje vlade lahko ocenimo kot protirazvojno, saj se zaradi očitnega neznanja in nestrokovnosti vlade, ki ne zna predvideti dejanskih učinkov svoje trošarinske politike za tujce (ki se na višku turistične sezone nakupom goriv v Sloveniji izogibajo) ter za prebivalce in gospodarstvo Slovenije (ki so zaradi prenapihnjenih trošarin s cenami goriv po nepotrebnem preobremenjeni) dolgoročno uničujejo razvojni potenciali naše države. 

...

V Sloveniji pa je zaradi zgrešene vladne trošarinske politike liter dizelskega goriva že kar po 1,05 evra! To ima tudi hude posledice za gostinstvo in mnoge gostilne blizu meje so že morale zapreti svoja vrata, druge obmejne gostilne pa o tem vse bolj glasno razmišljajo. Tudi v mnogih storitvenih dejavnostih je zaradi izpada obiska tujcev, ki je bil nekoč v glavnem povezan z nakupom goriv, vse težja situacija. Potrebno je tudi opozoriti, da so vlade sosednjih držav v preteklosti vodile povsem drugačno politiko in na primer Italija za katero se v Sloveniji ves čas objavlja višja cena goriv je za obmejna področja sprejela posebne olajšave, na osnovi katerih se je gorivo za ob meji živeče ljudi bistveno pocenilo, tamkajšnje gospodarstvo pa je tak ukrep doživelo kot dodatno spodbudo. Ker o čem takem zaenkrat v Sloveniji ni sledu, je upravičeno poleg o nestrokovnosti in neznanju obstoječe vlade govoriti tudi o njeni opravilni nesposobnosti. Cena za sedaj že več kot očitno neznanje in nestrokovnost ter opravilno nesposobnost vlade koalicije strank tranzicijske levice  pa bo izjemno visoka in jo bodo plačevale še naslednje generacije. Vprašanje je le, ali bo sedanja vlada vsaj toliko poštena toliko poštena do slovenskih državljank in državljanov, da bo dodatno davčno obremenitev, ki bo nujna za nadomestitev izpada prihodkov od goriv zaradi previsokih trošarin, korektno in pravilno poimenovala davek zaradi nestrokovnosti in neznanja ter opravilne nesposobnosti Vlade Republike Slovenije.«

»In kaj poreče poslanec vladajoče garniture danes, ko je cena goriva 1,576 evra?« sprašuje trojec. Pri tem so priložili še vprašanja, pravzaprav so prepisali tista, ki jih je poslanec SDS zastavil Pahorjevi vladi:

1. Zakaj se je Vlada Republike Slovenije odločila za škodljivo politiko previsokih trošarin, s katero zaradi previsokih cen goriv v Sloveniji odvrača turiste v tranzitu in druge tujce od nakupov goriv pri nas ter hkrati na ta način dodatno obremenjuje ter izčrpava slovenske državljane in uničuje slovensko gospodarstvo?

2. Iz katerih virov bo Vlada Republike Slovenije nadomestila izpad trošarin, saj zaradi bistveno višjih cen goriv, kot jih imata sosednji Avstrija in Hrvaška, sedaj tujci Slovenijo večinoma zgolj prevozijo?

3. Ali bo vlada vsaj toliko poštena do slovenskih državljank in državljanov, da bo dodatno davčno obremenitev, ki bo nujna za nadomestitev izpada proračunskih prihodkov od goriv zaradi previsokih trošarin, poimenovala davek zaradi nestrokovnosti in neznanja ter opravilne nesposobnosti Vlade Republike Slovenije?

Deli s prijatelji