SESTAVLJANJE VLADE

Tri ministrska imena so že uradna, iščejo jih še 11

Objavljeno 27. avgust 2014 09.53 | Posodobljeno 27. avgust 2014 09.53 | Piše: STA, K. K.

Predsednik SMC Miro Cerar, ki so ga poslanci v ponedeljek izvolili za novega mandatarja, ima do 9. septembra čas, da predlaga seznam ministrskih kandidatov.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Morebitne koalicijske partnerice SMC, Desus in SD bodo popoldne nadaljevale usklajevanje koalicijskega sporazuma. Tokrat naj bi predstavniki strank sprva sedli tudi za skupno mizo, sledila pa bodo usklajevanja posameznih podrobnosti besedila po poglavjih. Pozornost javnosti se usmerja v kadrovski razrez, ki naj bi ga partnerji dorekli še ta teden.

Za mizo že vse poletje

Koalicijska pogajanja potekajo že kar nekaj časa, morebitne partnerice pa so vsebinsko tako rekoč usklajene in jih čaka, kot poudarjajo, le še piljenje podrobnosti po poglavjih. Datuma parafiranja koalicijskega sporazuma nimajo določenega, pričakovati pa je, da bodo to storile že ta teden ali najpozneje prihodnji.

Predsednik SMC Miro Cerar, ki so ga poslanci v ponedeljek izvolili za novega mandatarja, ima do 9. septembra čas, da predlaga seznam ministrskih kandidatov. Podoba prihodnje ministrske ekipe se počasi izrisuje, a podrobnosti morebitni partnerji še ne želijo pojasnjevati. Uradno je jasno le, da bo kandidat za finančnega ministra ekonomist Dušan Mramor in da bosta ministrska stolčka tudi v novi vladi obdržala predsednik Desusa Karl Erjavec in predsedujoči SD Dejan Židan. Špekulacij o imenih je precej, po nekaterih podatkih naj bi jih Cerar razkril še ta teden.

Po novem 14 ministrstev

Kolegij predsednika državnega zbora je v torek že potrdil predlog, da se po skrajšanem postopku obravnava novela zakona o vladi, ki po novem predvideva 14 ministrstev in ministra brez resorja, dopušča pa tudi imenovanje še dveh ministrov brez resorja. Pristojni parlamentarni odbor bo novelo obravnaval danes, izredna seja državnega zbora pa je predvidena za četrtek.

Deli s prijatelji