KAZEN ZA GOLJUFIJO

Tri leta zapora in 350 tisočakov kazni za izkoriščanje ostarele bogatašinje

Objavljeno 29. maj 2015 11.28 | Posodobljeno 29. maj 2015 12.38 | Piše: STA, K. K.

Gre za dedinjo danes največjega kozmetičnega podjetja na svetu L‘Oreal.

Tehtnice si s terno nadejajo polepšati svet.

BORDEAUX – Sodišče v francoskem Bordeauxu je v četrtek na zapor ali denarne kazni obsodilo osem od desetih oseb, obtoženih izkoriščanja najbogatejše Francozinje Liliane Bettencourt. Najvišjo kazen je dobil nekdanji prijatelj Bettencourtove, zvezdniški fotograf Francois-Marie Banier, ki je bil obsojen na tri leta zapora in plačilo 350.000 evrov kazni.

Milijarderka

Sodišče je ugotovilo, da je osmerica iz ožje okolice 92-letne milijarderke izkoriščala oskrbovankino vse slabše mentalno stanje, jo nagovarjala k davčnim utajam in pranju denarja ter od nje jemala denar in draga darila. Fotograf, ki naj bi od starke dobil najmanj 400 milijonov evrov, mora tudi vrniti 158 milijonov evrov. Sodišče ga je obsodilo na tri leta zapora, od tega šest mesecev pogojne kazni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Patrice de Maistre, ki je upravljal ogromno premoženje dedinje, in njegov naslednik Pascal Wilhelm sta bila obsojena na 30 mesecev zapora, od tega 12 mesecev pogojno, ter 250.000 evrov denarne kazni. De Maistra so med drugim leta 2009 posneli, kako Bettencourtovo nagovarja k davčni utaji. On naj bi tudi stal za ovojnicami, polnimi denarja, s katerimi je Bettencourtova zalagala člane desnosredinske stranke UMP nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Sodišče je v četrtek oprostilo obtožb nekdanjega ministra Erica Woertha, ki je med drugim vodil finance v Sarkozyjevi kampanji pred predsedniškimi volitvami leta 2007. Od obtožb proti samemu Sarkozyju je tožilstvo odstopilo oktobra 2013.

Alzheimer

Izkoriščanje starke naj bi se začelo, ko se je z njo spoprijateljil zvezdniški fotograf Banier. Bettencourtova ga je zasipala z dragimi darili, celo s slikami Picassa in Moneta, ter milijoni evrov v gotovini, za povrhu pa ga je določila še za svojega edinega dediča. Milijarderkina hčerka Francoise Bettencourt-Meyers je fotografa zaradi izkoriščanja matere tožila že leta 2007, a neuspešno, saj se mu je njena mati takrat postavila v bran in je vztrajala, da je povsem prisebna in ve, kaj počne.

Leta 2011 so jo nato zaradi napredujoče demence in alzheimerjeve bolezni zdravniki vendarle razglasili za opravilno nesposobno, njeni skrbniki pa so postali njeni družinski člani. Sojenje deseterici se je začelo januarja. Eden od obtoženih, 64-letni nekdanji bolničar milijarderke Alain Thurin, je na predvečer sojenja poskušal narediti samomor.

L'Orealova dedinja naj bi bila po oceni revije Forbes »težka« 33 milijard evrov. Njen oče Eugene Schueller je danes največje kozmetično podjetje na svetu ustanovil leta 1909.

Deli s prijatelji