ODLOČILI

Tri kazenske zadeve: Janša brez imunitete

Objavljeno 30. januar 2015 22.10 | Posodobljeno 30. januar 2015 22.10 | Piše: STA, T. L.

Glasovanje so obstruirali poslanci SDS. Janša se sicer na imuniteto ni skliceval.

LJUBLJANA – DZ poslancu in predsedniku SDS Janezu Janši ni podelil poslanske imunitete v treh kazenskih zadevah, ki zoper njega tečejo pred okrožnim sodiščem v Ljubljani. Glasovanje so obstruirali poslanci SDS. Janša se sicer na imuniteto ni skliceval.

S tem so poslanci sledili utečenemu postopku, ko DZ v primeru, da prejme obvestilo sodišča, da zoper posameznega poslanca poteka kazenski postopek, avtomatično odloča o tem, ali mu bo podelil imuniteto, in to tudi v primeru, da se poslanec nanjo ne sklicuje.

Poslanci SDS so sicer na seji mandatno-volilne komisije (MVK) želeli doseči, da se dosedanji postopek spremeni. Menili so namreč, da bi bilo primernejše, da bi se postopek, če se poslanec na imuniteto ne sklicuje, končal že na MVK, DZ pa bi le seznanil s sklepom, da se poslanec ne sklicuje na imuniteto in mu ta ni priznana, ali pa se zadeva na sejo DZ sploh ne bi uvrstila. MVK je za mnenje o tem povprašal poslovniško komisijo DZ, ta pa je odločila, da naj postopek odločanja o imuniteti ostaja enak kot do zdaj.

SDS pred glasovanjem iz dvorane

Ker se v SDS s tem ne strinjajo, so pred današnjimi glasovanji o imuniteti napovedali obstrukcijo in sejo zapustili.

Za katere kazenske primere zoper Janšo gre, sicer uradno ni znano. Neuradno gre v enem primeru za kazenski postopek v primeru Trenta, pri drugih dveh pa za postopek zaradi očitka krive ovadbe in žaljive obdolžitve nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar in zasebno tožbo, v kateri svetovalec nekdanjega predsednika republike Danila Türka Franci Perčič Janšo toži zaradi očitkov o sodelovanju z Udbo.

Deli s prijatelji