JAVNOST NA NOGAH

Trgovina z ljudmi? Ne, oglas slovenskih študentk, ki so eksperimentirale

Objavljeno 20. februar 2015 21.18 | Posodobljeno 20. februar 2015 21.18 | Piše: A. K.

Sedem študentk je na spletni strani objavilo sumljiv oglas, ki je razburil slovensko javnost, njihova imena pa v pismu, v katerem so razložile, da gre za projekt, ostajajo neznanka.

Oglas družine Sever je še vedno viden na spletu.

LJUBLJANA – Na spletnih straneh, med drugim tudi na strani varstvo.net, se je pred nekaj tedni pojavil sumljiv oglas, v katerem družina Sever išče varuško, ki bi na Poljskem skrbela za petletnega fantka, v zameno za to pa ženski, ki bi jo izbrali, nudijo nastanitev, hrano in plačo v zneski 2000 evrov ter bonuse. Zanimanje za delovno mesto varuške je bilo veliko, se je pa ob tem pojavil sum, da gre za trgovino z ljudmi, zato so številni uporabniki na spletnih omrežjih oglas posredovali naprej in potencialne varuške opozorili, naj bodo previdne.

Eksperiment, ki je razburil javnost

Izkazalo se je, da ne gre za trgovino z ljudmi, temveč za projekt oziroma eksperiment študentk pedagoške fakultete. »To so tudi sporočile oziroma zapisale v pismu, ki so ga poslale vsem, ki so se na oglas odzvali. Študentke so želele s tem preveriti, koliko mladih sploh preverja delodajalce, preden se odzovejo na takšne mamljive ponudbe. Ob tem so prišle do ugotovitve, da tega ne preverjajo,« nam je povedala Polona Kovač iz društva Ključ in poudarila, da ne gre za njihov projekt, a da so študentke v pismu navedle njihove podatke kot referenco, kamor se lahko ljudje obrnejo, ko želijo preveriti delodajalca. Na mamljivo ponudbo se je po njenih informacijah odzvalo približno 600 deklet.

Avtorice projekta molčijo

Na oglas so se odzvali tudi iz varstva.net, kjer so nam povedali, da je bil oglas na njihovi strani objavljen 31. januarja, o tem, da gre za eksperiment skupine študentk, pa pred dvema dnevoma, torej 18. februarja. Ravno to se jim zdi kočljivo, saj je bilo povpraševanje po omenjenem oglasu veliko, zato se jim zdi sporno, da jih študentke niso obvestile o svoji nameri. Prav tako se v pismu, ki so ga poslale tudi njim, niso podpisale, zato ne vedo, kdo so avtorji projekta.

»Organizacija projekta je v rokah strokovne skupine sedmih socialnih pedagoginj v sodelovanju z nevladno neprofitno organizacijo Ključ,« so nam zaupali. Zmotil jih je tudi naslov, s katerega je bilo pismo poslano. »Vse skupaj je videti precej neresno. Kako naj vemo, da za tem stoji neka resna institucija? Mi smo takoj po objavi oglasa na elektronsko sporočilo kvazidružine Sever poslali sporočilo, ker nas je zanimalo ozadje, a se nam nihče ni oglasil. V tem obdobju bi se lahko tako študentke oglasile in nas opozorile, da gre za projekt,« še pravijo. Imen in priimkov avtoric projekta Preberi dvakrat nimajo.

Dodajajo, da se je tudi njim oglas zdel sumljiv, saj so ves čas v stiku s starši, ki objavljajo oglase, v katerih iščejo varuške. »Svetujemo jim, naj jih izberejo več. Seveda niso pomembni osebni podatki, pomembne so kompetence in to, kaj varuška nudi. Ali v tem primeru zna poljsko? To je pomembno, ne pa to, kako je videti,« razlagajo. Varuške mirijo, da imajo svoje oglase pod nadzorom in takšne, ki se jim zdijo lažni in neprimerni, umikajo s svoje spletne strani.

Iskal dekleta za prostitucijo

A dejstvo je, da se takšni oglasi na spletu pojavljajo čedalje pogosteje. Kovačeva iz društva Ključ je povedala, da vsakega oglasa ne preverjajo, da pa to počnejo prostovoljci in tisti, ki njihovo društvo poznajo. »Posredujejo nam oglase, ki so čudni, mi pa jih pošiljamo na generalno policijsko upravo, kjer oni naprej preverjajo zadeve.« Po njenih besedah sicer številka takšnih oglasov ni velika, se je pa v zadnjih nekaj letih pojavilo približno 10 takšnih, za katere se je izkazalo, da so bili precej sumljivi. »Nekdo je recimo iskal osebno asistentko, v bistvu pa je želel novačiti dekleta za prostitucijo. Takšne stvari se dogajajo,« še pravi Kovačeva.

Deli s prijatelji