ZAPLETI

Trg razkopan dve leti,
 trgovce čaka bankrot

Objavljeno 10. julij 2012 09.29 | Posodobljeno 10. julij 2012 09.29 | Piše: Primož Škerl

Dela v središču Slovenskih Konjic bi morala biti končana že leta 2010.

Marjan Pučnik minus pokriva s prevozi. Foto: Primož Škerl

SLOVENSKE KONJICE – Zasebnike, ki imajo lokale v starem delu mestnega jedra na Starem trgu, zaradi nemogočih razmer mineva potrpljenje. Čeprav gredo dela h koncu, je središče še vedno razkopano, nekoč prijetna promenadna in nakupovalna točka je vse manj obiskana, ljudje se izogibajo slabo prehodnemu predelu, dohodek zasebnikov pa je upadel. Pri nekaterih se je ta zmanjšal tudi za tridesetkrat.

Občina jim je, preden so sredi mesta zabrneli stroji, razložila, da bodo dela končana v pol leta. Začeli so marca 2010, septembra bi moral biti trg spet prehoden kot poprej. Toda izvajalec CM Celje je zamujal z deli, kot pa je znano, je to podjetje pozneje zabredlo v resne težave. Dela so se upočasnila, CMC se je umaknil tudi iz Vitanja, kjer je gradil Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij, a še vedno prenavlja celjsko mestno jedro.

Občina gluha za opozorila

Zasebniki pravijo, da se pristojni na občini niso kaj prida menili za njihova opozorila in predloge, zato so se bili prisiljeni povezati in naposled prek odvetniške pisarne Primoža Pokliča zahtevati odškodnino. Poklič pravi, da so pričakovanja dvanajstih lastnikov lokalov upravičena, saj je občina kot naročnik del in nosilec projekta objektivno in solidarno odgovorna za povzročeno škodo, ki je nastala izključno kot posledica gradbenih del. Novembra lani so se poskušali dogovoriti o zunajsodni poravnavi, po pripravi izračunov pa je občina vse zahtevke zavrnila.

Zakaj so se dela zavlekla in zakaj trg dve leti tako rekoč ni bil prehoden, nihče ne zna pojasniti. Jame, ki so jih morali gradbinci izkopavati pred lokali in poslovnimi prostori, so domačinom in turistom povzročale preglavice, neka ženska je celo zgrmela v luknjo. Prizadeti ne razumejo, kako lahko delavci en kanal betonirajo kar leto dni – investitor in izvajalec naj bi pripravljalna dela slabo izvedla in uskladila. Povedo še, da jim je občina izdajo posameznih dovoljenj pogojevala z umikom odškodninskih zahtevkov.

»Škoda je že tolikšna,« dodaja Poklič, »da sta ogrožena obstoj in preživetje podjetnikov. Dela so se kljub številnim pozivom po takojšnjem dokončanju zavlekla prek vseh razumnih rokov. Izgovarjajo se na CM Celje, da je bil projekt zaradi pridobivanja evropskih sredstev zasnovan za tri leta, da se dela izvajajo v javno korist, upad prometa pri zasebnikih pa je po njihovem posledica krize, ne prekopavanja trga.« Zasebniki so si pri vloženih zahtevkih enotni, da je dostop do Starega trga omejen ali onemogočen, da so ob zaslužek, da občina ni poskrbela za preprečitev škode, ni pridobila soglasij lastnikov lokalov ter imetnikov in najemnikov nepremičnin, ni zagotovila nadomestnih parkirišč, dostava blaga je otežena, neznosen hrup, prah in vibracije pa odvračajo obiskovalce. Za nameček naj bi dela izvajali kar na osnovi lokacijske informacije in brez gradbenega dovoljenja. Tožbe so vložili, a sprašujejo se, koliko jih bo še zaprlo dejavnost, preden bodo sodbe pravnomočne.

Zadržani župan

Župan Slovenskih Konjic Miran Gorinšek je bil, ko smo ga poklicali, službeno zadržan, zato nas je napotil na vodjo urada Mojco Repnik Žnidarič, ta pa na mariborsko odvetniško pisarno Kac.

Podrl bi kiosk

Marjan Pučnik, avtobusni prevozi, trafika: »Svoj kiosk sem moral odstraniti zaradi dva metre globoke jame pred njim. Prej smo imeli tisoč evrov dnevnega inkasa, nato pa samo 35 evrov. Predložili bomo bilanco za štiri leta nazaj in vse se bo dobro videlo. Še tistega malo, kar je bilo denarja, zdaj ni več. Ljudje se bodo odvadili starega dela mesta in težko se bodo vrnili. Mali zasebniki bomo uničeni. Izpad dohodka pokrivam s prevozi. Občini sem rekel, naj bi da 25.000 evrov, pa podrem kiosk in me ne vidijo več.«

Skozi lokal na trg

Franc Kangler, gostišče Beli konj: »So rekli, da bo v pol leta gotovo, pa se vleče že tretje leto. Moral sem odstraniti sladoledni vrt. V dopisu sem sicer podprl občino v njenih željah po spremembi trga, toda zdaj ni pravi čas za polaganje granita. Pred vrati sem imel gradbeno luknjo, na srečo ima lokal tudi vhod z zadnje strani, skozi lokal so hodili ljudje, če so hoteli do zgornjega dela trga.«

Zapirajo vrata

Primož Poklič, odvetnik, skupni pooblaščenec: »Vsota vseh odškodninskih zahtevkov znaša 350.000 evrov, najbolj je oškodovano Mesarstvo Strašek. Več podjetnikov je že zaprlo vrata, saj so obupali nad razmerami v starem mestnem jedru. Občina Slovenske Konjice je vse vložene odškodninske zahtevke v celoti zavrnila.« 

Deli s prijatelji