PO VELIKI AKCIJI

»Trg droge bi morali urediti z legalizacijo«

Objavljeno 12. maj 2012 21.57 | Posodobljeno 12. maj 2012 21.58 | Piše: Mo. S.

Za sedež kriminalne združbe je Slovenija atraktivna, ker je idealno tranzitno območje.

Bojan Dobovšek.

LJUBLJANA – V petkovi najobsežnejši policijski akciji v samostojni Sloveniji je sodelovalo več kot 300 policistov, v enem stanovanju pa naj bi našli kar osem kilogramov kokaina.

Slovenija je za kriminalce privlačna dežela

Martin Vrančič, nekdanji kriminalist, je za POP TV povedal, da je tovrstni kriminal tako razširjen, da bi lahko podobne preiskave potekale vsak dan. O tem, ali je bila to res največja akcija, bo prepričan šele v nadaljevanju, ko bodo znani izsledki. Dejstvo, da je Slovenija za trgovino z orožjem in drogami privlačna, izhaja iz njenega geografskega in političnega položaja. Za sedež kriminalne združbe je atraktivna, ker je idealno tranzitno območje, stičišče zahodne in vzhodne Evrope, letalskih in morskih povezav, še pravi Vrančič.

Pošiljka v Francijo

Marjan Fank iz uprave kriminalistične policije je dejal, da neposredne povezave med Balkanskim bojevnikom in to akcijo ni mogoče potrditi, čeprav so mnogi pomislili na to. Podatek, da so v akciji zasegli več kot tisoč kosov nevarnega orožja, je zavrnil, saj je bilo kosov manj kot 100. Potrdil je, da je ta trgovina s prepovedanimi drogami potekala po balkanski poti, pošiljka iz zadnjih dni pa je bila namenjena v Francijo.

Droge lajšajo življenje

Bojan Dobovšek s fakultete za varnostne vede meni, da je za razširjenost tovrstnega kriminala odgovorna tudi kriza. Nekateri so se, ker niso dobili dela, namreč podali v organizirani kriminal, po drugi strani pa »droge pomagajo pri premagovanju težav, ki jih ljudje imajo«, dodaja.

Legalizirati?

Meni, da se bodo podobne akcije še dogajale, a morda na drugih področjih, saj je na našem območju prisotna, denimo, tudi prostitucija. Da bi bilo trgovine z drogami in orožjem manj, bi bilo treba onemogočiti investiranje denarja v nelegalne posle, še pravi Dobovšek ter dodaja, da bi bilo morda smiselno trg droge urediti z nekakšno legalizacijo, zdravniškim varstvom in še s čim, Vrančič pa ob tem opozarja še na preventivo.

Deli s prijatelji