ANKETA

Tretjina Slovencev si dopusta ne more privoščiti

Objavljeno 29. junij 2015 11.20 | Posodobljeno 29. junij 2015 10.49 | Piše: S. U.

Skoraj polovica sodelujočih v anketi bo dopustovala na Hrvaškem, v Sloveniji petina, drugod po Evropi dobra desetina, na drugih celinah pa štiri odstotke.

LJUBLJANA – Šolske počitnice naznanjajo dopustniško obdobje za večino prebivalcev Slovenije. Tako anketa Dela razkriva, da je za več kot 70 odstotkov vprašanih dopust pomemben, kot nepomembnega ga doživlja manj kot 10 odstotkov. Med vprašanimi v prvem primeru prevladujejo zlasti zaposleni, ženske, anketiranci z visokošolsko izobrazbo, študentje in anketiranci v starostnem obdobju od 18 do 49 let.

Pri vprašanju, ali so že bili na dopustu, je kar 29 odstotkov vprašanih odgovorilo, da ne gredo, ker si ga ne morejo privoščiti. Drugi, ki se bodo odpravili na dopust, ga bodo večinoma uživali julija (27 odstotkov), avgusta (18 odstotkov), štiri odstotke anketiranih bo na dopust odšlo septembra, šest odstotkov pa je že dopustovalo junija. Več kot deset odstotkov vprašanih še ni vedelo, kdaj bodo šli na dopust. S križanjem sociodemografskih podatkov ugotavljajo, da si dopusta ne morejo privoščiti zlasti anketiranci z osnovnošolsko in s poklicno izobrazbo, upokojenci ter starejši od 65 let.

Skoraj polovica sodelujočih v anketi bo dopustovala na Hrvaškem, v Sloveniji petina, drugod po Evropi dobra desetina, na drugih celinah pa štiri odstotke. V Sloveniji bodo nadpovprečno pogosto na dopustu starejši anketiranci.

Najraje imamo počitnice ob morju

Pri vprašanju, kakšen tip počitnic jim je najbolj všeč, se je potrdilo, da imajo Slovenci povprečno najraje počitnice ob morju. Skoraj 60 odstotkov jih je namreč odgovorilo, da jim take počitnice najbolj ustrezajo.

Počitnice najraje doma preživlja 13 odstotkov vprašanih, osem odstotkov na potovanju, šest odstotkov v gorah in pet odstotkov v zdraviliščih.

Dobra tretjina je pripravljena porabiti od 500 do 1000 evrov za počitnice. Tretjina ne bi porabila več kot 500 evrov, desetina bi si lahko privoščila počitnice tudi do 2000 evrov, druga desetina pa je odgovorila, da stroškov za počitnice še niso predvideli.

In kako Slovenci pridejo na počitnice? Kar 70 odstotkov anketiranih se v izbrani turistični kraj odpravi z avtomobilom, z letalom sedem odstotkov, vlak pa uporabljata le dva odstotka vprašanih. 

Deli s prijatelji