BITKA V DZ

Trček Janši: Pozivam vas, da ste mož beseda

Objavljeno 28. avgust 2014 13.05 | Posodobljeno 28. avgust 2014 13.05 | Piše: A. L.

Spomnil je na njegove besede, da bo, če bo pravnomočno obsojen, odstopil z vseh funkcij.

LJUBLJANA – Danes se v državnem zboru krešejo mnenja poslancev zaradi predlaganega imenovanja Janeza Janše v komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Že takoj v začetku so v poslanci SMC jasno povedali, da bodo glasovali proti sestavi omenjene komisije, zaradi nejasnosti o mandatu enega od kandidatov. To se je nanašalo na mandat poslanca Janše, ki na redne in izredne seje v hram demokracije prihaja iz zapora.

Najbolj ogorčeni so v vrstah SDS, ki so prepričani, da nikomur ni mogoče odreči, da bi deloval v katerem koli delovnem telesu. V svojem govoru je Jože Tanko dejal, da je nedopustno pustiti obe obveščevalni službi brez obveznega parlamentarnega nadzora. 

Preberite še, kaj je danes v DZ razkril Janez Janšaimage.

Tankov mlajši strankarski kolega Žan Mahnič se vprašuje, ali je Janša poslanec z omejenim mandatom, in dodaja, če je lahko član v vseh ostali odborih, ne ve, zakaj ne bi mogel biti tudi član te komisije.

Matej Tonin iz NSi je jasno povedal: »Večino v tej komisiji ima opozicija. Taka je ureditev v Sloveniji. Za vsakega člana, ki se imenuje v to komisijo, potrebuje 46 glasov. Ključna stvar je, da komisija ne more delovati brez dogovora opozicije in koalicije.« V primeru neustanavljanja komisije pa je komentiral, da se poslanci igrajo z ognjem. Dodaja, da naj se že enkrat odločijo o Janši.

Tudi Branko Grims (SDS) je izpostavil, da je Janšev mandat veljaven, da je bil potrjen v državnem zboru in da vanj nima nihče nobene pravne pravice posegati: »Vaša dolžnost je, da mu omogočite, da v celoti opravlja svoje delo. To je odgovornost do vseh volivk in volivcev.«

V SDS so kolege poslance pozvali, naj ne delajo neumnosti, saj bodo sicer morali v poslanski skupini resno realno razmisliti, kako delovati v državnem zboru.

Andrej Šircelj iz vrst SDS pravi, da je morebiti razlog, da nekateri ne želijo, da so službe nadzorovane: »Da ste samo orodje, da ne izglasujete te komisije.«

Franc Trček iz ZL se je obregnil ob številke, ki jih poslanci SDS izpostavljajo o Janši. Njegov izid na volitvah je označil za slab. Spomnil je na njegove besede, da bo, če bo pravnomočno obsojen, odstopil z vseh funkcij: »Pozivam vas, da ste mož beseda. Da odslužite svojo kazen.« Ob tem je še dodal, da je bil to, da je SDS predlagala gospoda Janšo, pričakovani manever.

Deli s prijatelji