VARČEVANJE?

Trbovlje propadajo, na občini pa so si izplačali 140 tisočakov regresa

Objavljeno 05. junij 2012 19.10 | Posodobljeno 05. junij 2012 19.10 | Piše: Mi. S.

Župan Trbovelj Vili Treven si je izplačal 592 evrov bruto, šestkrat več kot župan Zagorja Matjaž Švagan.

TRBOVLJE – Propadlo gospodarstvo v Trbovljah je že povzročilo hude življenjske razmere, ki jih lahko primerjamo s tistimi po drugi svetovni vojni. A občinski funkcionarji se ne zmenijo za to: izplačali so si namreč 140.000 evrov regresa, in to ravno pred uveljavitvijo varčevalnih zakonov.

Župan Trbovelj Vili Treven si je nakazal 592 evrov bruto, šestkrat več kot župan Zagorja Matjaž Švagan (ta bo poleg majske plače dobil sto evrov bruto regresa). Hrastniški župan Miran Jerič regresa ne bo dobil, saj, kot je dejal, prejema nadomestilo za poslansko plačo.

Regres izplačan dober teden pred sprejetjem zakona

Naj spomnimo, da je zakon o uravnoteženju javnih financ začel veljati 1. junija, regres pa so si trboveljski funkcionarji izplačali 22. maja.

Kot še poroča današnje Delo, Matjaž Švagan opozarja, da župan nima pravice, sam sebi zapovedati višine regresa: »Regres je v tem času politična odločitev, ki ne more biti skupinska, ampak je odvisna samo od župana. Gre za spodbudo, za moralno dejanje, za signal ljudem, da smo vsi na isti ladji in da se zavedamo položaja v občini in državi.«

»Če živimo v pravni državi, moramo pravne akte spoštovati«

V Trbovljah so si funkcionarji in zaposleni v občinski upravi izplačali 26.584 evrov regresa, zaposleni na Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu Zasavje 3460 evrov, v osmih javnih zavodih so prejeli 102.675 evrov, na dveh devetletkah 941 evrov, v enajstih javnih zavodih in društvih pa zaposleni prek javnih del 5710 evrov. Če bi občina regres izplačala po zakonu o uravnoteženju javnih financ, bi prihranila 14.700 evrov.

»Če živimo v pravni državi, moramo pravne akte spoštovati. In v Hrastniku smo se odločili, da spoštujemo tudi zakon o uravnoteženju javnih financ,« je zaključil župan Hrastnika. Noben javni zavod s sedežem v Hrastniku si ni izplačal regresa, zato prihranek znaša 21.000 evrov.

Deli s prijatelji