PROPADLA POGAJANJA

Trboveljska termoelektrarna ostala brez kupca

Objavljeno 10. oktober 2014 22.45 | Posodobljeno 10. oktober 2014 22.44 | Piše: STA, Mo. S.

HSE in Burlakov v pogajanjih, ki so se vlekla dve leti in pol, kljub številnim podaljšanjem nista zbližala stališč.

Termoelektrarna Trbovlje: bližnji prebivalci so bolj ogroženi zaradi raka kot drugi.

LJUBLJANA – Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je na današnji seji sprejel sklep o prekinitvi prodajnega procesa Termoelektrarne Trbovlje švicarski družbi Edelweiss Investment, ki je v lasti Rusa Olega Burlakova. Kot je STA izvedela iz virov blizu HSE, se namreč niso zmogli dogovoriti glede prodajnih pogojev.

HSE in Burlakov v pogajanjih, ki so se vlekla dve in pol leta, kljub številnim podaljšanjem nista zbližala stališč. Pogajalska skupina HSE je zato v sredo pogajanja prekinila in pred današnjo sejo nadzornega sveta HSE se je kot edini scenarij omenjal sprejem sklepa o likvidaciji trboveljske termoelektrarne.

Predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar je povedal, da so nadzornikom HSE predlagali, naj sklepa o redni likvidaciji ne sprejmejo. Ali so nadzorniki to upoštevali, pa Sevčnikar ne ve. Sklepov z današnje seje nadzornikov v HSE prav tako ne razkrivajo. Menda niti ne vedo, kdo je pravi lastnik švicarske družbe, ki se je zanimala za nakup Termoelektrarne Trbovlje. Pričakovati je, da bodo na vsa vprašanja o prihodnosti družbe odgovorili na novinarski konferenci, ki so jo sklicali za v ponedeljek v Ljubljani.

Na čakanju

Več kot 160 delavcev Termoelektrarne Trbovlje je medtem od ponedeljka ponovno na čakanju doma, potem ko so bili brez dela že od maja do avgusta letos. Termoelektrarna je sredi septembra ustavila 125-megavatni blok, saj so porabili še zadnje zaloge premoga z deponije. Zaposleni naj bi se v termoelektrarni zbrali 27. oktobra, ko je sklican zbor delavcev.

Prihodnji petek bo o razmerah v termoelektrarni razpravljal ekonomsko-socialni odbor za energetiko, na katerega so vabljeni predstavniki pristojnih ministrstev, je še povedal Sevčnikar.

Pogajanja z ruskim kupcem niso obrodila sadov, ker je po navedbah HSE vztrajal, da ne bo prevzel okoljskih škod ali drugih tveganj na strani Termoelektrarne Trbovlje, ki bi lahko imela posledice v prihodnosti. Gre denimo za okoljsko tožbo iz leta 1997, ko so zasavski kmetje zaradi onesnaževanja tožili Tovarno kemičnih izdelkov Hrastnik, Steklarno Hrastnik, trboveljsko termolektrarno in trboveljsko cementarno.

Deli s prijatelji