POHODNIŠKA SEZONA

Transverzalo ponosa začeli na Mrzlici

Objavljeno 18. maj 2015 17.29 | Posodobljeno 18. maj 2015 17.30 | Piše: Lovro Kastelic

Začela se je 6. pohodniška sezona – Zlatorogova transverzala ponosa.

Tradicionalna Zlatorogova transverzala ponosa se je minulo soboto začela. Ter se bo nadaljevala že 16. maja. Foto: Sebastian Plavec

Ob praznovanju 185 let laške pivovarne so častitljivi jubilej počastili tudi s prav posebnim projektom, pisanim na kožo slovenskemu življu, skozi stoletja ujetemu med valovitimi gričevji, kepastimi hribovji in špičastimi vrhovi, kjer si je naposled izoblikoval svojo značilno podobo, trmo, zanos, pripadnost. S svojim dednim zapisom vred ga potemtakem že od nekdaj vleče nekam gor – tja pod svobodno sonce, v razbremenilno tišino, tja v pristno in rajsko naravo. In tudi zato je zlahka sprejel ponujeno: Zlatorogovo transverzalo ponosa. Ki je medtem postala največji pohodniški projekt v Sloveniji, saj je v hribe zvabila že 30.000 planincev!

Letos bo že šestič predstavljala sedem družabnih dogodkov – na sedmih slovenskih vrhovih. Prvi je pred dvema tednoma – že uspešno padel! Prek tisoč pohodnikov je namreč osvojilo priljubljeno izletniško točko v zasavskem hribovju ter se tam še dolgo v popoldne zabavalo. Govorimo namreč o 1122 metrov visoki Mrzlici, na kateri naj bi že v rimskih časih zmrznila neka rimska legija, pravi legenda, neka druga legenda pa govori tudi o dobrem divjem možu, ki je nekoč kraljeval v tamkajšnjih votlinah. »Ne boste verjeli, toda divji mož in Perkmandeljc sta nas prišla obiskat tudi to soboto!« je žareče zatrjeval Miran Frelih, markacist, varuh gorske narave in oskrbnik, ki pod patronatom trboveljskega planinskega društva ljubiteljsko deluje, poskrbi za to in ono, organizira pohode in še kaj. Dobro pozna tudi Štefana Sapača, »ta je bil namreč na čisto vseh Zlatorogovih dogodkih«! No, tudi Miran je manjkal le na nekaterih...

Skupaj sta bila tudi to pot na Mrzlici, od koder se v lepem vremenu zlahka razgledate po celotni domovini.

To soboto, poreče Miran, so se sicer zbudili v sivo in deževno jutro, a so sončni žarki kmalu posijali izza oblakov ter privabili množico pohodnikov.

Mesec dni se je trboveljska druščina pripravljala na ta dogodek, »uspelo nam je«!

Tudi s pomočjo Milice Burger, prizadevne oskrbnice koče na Mrzlici. (Po nekaterih podatkih naj bi bila ta koča celo najbolj obiskana planinska postojanka v slovenskem sredogorju! Koča v lasti PD Trbovlje je bila zgrajena leta 1963, zgradila pa jo je zasavska industrija. Med vikendi jo obišče tudi po petsto ljudi.) Milica je nasploh znana po odlični gobovi juhi z žganci ter slaščicah, na primer borovničevih štrukljih. To pot ji je na pomoč priskočil aktiv kmečkih žena in napekel dobrot, »tudi tistih iz starih rudarskih časov,« je pripomnil Miran.

Ki je ob koncu uspešnega dogodka s somišljeniki iz planinskega društva posadil jesen, prisluhnil ženski skupini Stari časi ter moškim ofiračem, ki so zagodli na stare inštrumente, ter se razveselil donacije v obliki 1033 evrov. Toliko obiskovalcev se je namreč v soboto vpisalo v častno vpisno knjigo in prav toliko je potem Pivovarna Laško namenila za obnovo in vzdrževalna dela planinskega doma in okolice.

Deli s prijatelji