NA KOŽO

Traktorska mantra

Objavljeno 16. december 2014 23.35 | Posodobljeno 16. december 2014 23.36 | Piše: Jaroslav Jankovič
Ključne besede: komentar

Zemljo je treba tudi v suši prav preorati, sicer ne bo raslo!

Jaroslav Jankovič. Foto: S. N.

Slovenci smo svetovni prvaki po številu traktorjev. Več kot 130.000 jih drdra po kmečkih dvoriščih in poljih. Kmetij imamo le dobrih 76.000, kar pomeni skoraj dva traktorja na kmetijo. Med omenjenimi kmetijami je le 20.000 proizvodno naravnanih, tržno usmerjenih, v povprečju sicer z manj kot 20 hektarjev zemlje, a vsaj pogojno primerljivih s posestvi zahodnih držav. Če malim samopreskrbnim kmetijam z manj kot 5 hektarji zemlje prištejemo en traktor, imajo večje v povprečju po štiri, kar je zares svetovni rekord. Od tod javna mantra, kako kmetje hlastajo za čim več in večjimi traktorji, kako se z njimi postavljajo, kako bi lahko z enim dobrim strojem obdelovali pet slovenskih kmetij in podobno. Zlasti pa koliko denarja imajo, da si lahko privoščijo novega fendta ali johna deera za 100.000 evrov. Pa so kmetje z velikimi traktorji res taki kreteni, kot jih običajno slika mestna svojat, ki seveda ne ve, kaj je kmetovanje?

Od omenjenega števila traktorjev je vsaj 30.000 neregistriranih. Resen kmet se ne more zapeljati na 10 kilometrov oddaljeno njivo s starim, počasnim štorovcem brez luči, ki je primeren le za okoli hiše. Ne boste verjeli, kmetje sejejo in namakajo tudi ponoči, zato na traktorju potrebujejo dobro luč! S sodobnim traktorjem bomo hektar polja preorali v eni uri, s starim iemtejevcem bomo potrebovali štiri ure, pa zemlje po sodobnih standardih sploh ne bomo preorali, ampak bolj razrili. Za kombajn za žetev zelja potrebujemo traktor z regulacijo hitrosti kardana, ne glede na obrate traktorja, sicer bomo zeljne glave bolj razrezali kot pobrali, kar imajo le sodobni traktorji... itd.

Kmetje so si v zadnjih letih ob ugodnih strojnih subvencijah s traktorji resda malce opomogli. Da ne bo pomote, zadaj so tudi obremenjujoči krediti! Kljub temu imajo proizvodne kmetije v povprečju manj kot dva sodobna traktorja, v resnici bi potrebovali tri. In še: »Ne, traktor za 80.000 evrov je slab, nima zveze z resnim kmetovanjem, dober je 150.000 evrov,« mi je zaupal kmet Jakob. In dodal: »Zemljo je treba tudi v suši prav preorati, sicer ne bo raslo!« 

Deli s prijatelji