NA SVOBODI

»Tragikomična saga zapornika Janeza Janše je dobila novo poglavje«

Objavljeno 12. december 2014 21.09 | Posodobljeno 12. december 2014 21.28 | Piše: Mo. S.

Predsednik DZ Milan Brglez pravi, da ne more komentirati odločitve druge veje oblasti, do odločitve pa so še najkritičnejši v Zavezništvu Alenke Bratušek.

LJUBLJANA – Odzivi na odločitev ustavnega sodišča, ki je opozicijskega prvaka Janeza Janšo izpustilo na prostost, se kar vrstijo. Na družbenih omrežjih je precej burno, počasi pa »kapljajo« tudi odzivi iz političnih vrst.

Predsednik državnega zbora (DZ) Milan Brglez pravi, da odločitve ne more komentirati, jo pa jemlje na znanje in jo spoštuje. Kot predstavnik zakonodajne veje oblasti ne želi in ne more komentirati odločitev druge veje oblasti, je poudaril v izjavi novinarjem.


Predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Joseph Daul je današnjo odločitev pozdravil, pri tem pa izrazil pričakovanje »da bo končna odločitev v skladu z normami EU glede neodvisnega sodstva«. EPP v sporočilu za javnost poudarja pomen neodvisnega sodstva tudi v vseh drugih članicah EU, hkrati pa izraža »polno podporo Slovenski demokratski stranki«.

Vrhovno sodišče: Odločitev ni dokončna

Na vrhovnem sodišču medtem pravijo, da ne gre za dokončno odločitev sodišča, pa tudi, da se sodišče ni opredelilo do zatrjevanih kršitev človekovih pravic in svoboščin Janši. Podobno poudarjajo tudi na vrhovnem državnem tožilstvu. Kot je dejal tiskovni predstavnik vrhovnega sodišča Gregor Strojin, se ustavno sodišče v sklepu, s katerim je Janšo najmanj do končne odločitve izpustilo na prostost, do pravnih ali vsebinskih vprašanj v Janševi pritožbi ni opredeljevalo, ampak je izhajalo iz možnosti nastanka težko popravljivih posledic za pritožnika in v širšem pomenu.

Ustavni sodniki so po njegovih besedah tudi navedli, da zakon ne zahteva, da bi morala obstajati posebna verjetnost uspeha za ustavno pritožbo, da pa se izvrševanje izpodbujanih aktov lahko zadrži, če je ustavna pritožba sprejeta v obravnavo. Ustavno sodišče se je po Strojinovih besedah v svojem sklepu tako opredelilo predvsem do svojega videnja učinkovitega delovanja državne oblasti kot celote in dobro delujoče opozicije vsakokratni izvršilni oblasti kot enega od temeljev demokracije.

Člani SDS praznujejo

Končna odločitev ali pač ne, člani stranke SDS in Janševi podporniki se veselijo. Podpredsednica stranke Alenka Jeraj v Bruslju že nazdravlja, Janši pa želi srečo:

Današnjo odločitev pozdravljajo tudi drugi vidni člani SDS.

Zbor za republiko o kršenju človekovih pravic

Soglasno sprejeta odločitev je posebnega pomena za vzpostavitev vladavine prava in svobodne demokratične družbe v državi, pa so prepričani v Zboru za republiko. Po oceni predsednika Zbora za republiko Lovra Šturma ustavno sodišče v obrazložitvi našteva resne očitke o kršenju človekovih pravic in svoboščin, ki jih poleg ustave zagotavlja tudi Evropska konvencija o kršenju človekovih pravic in svoboščin. »Na protipravnost, pravno defektnost in ustavno spornost obtožbe in obsodbe Janeza Janše v zadevi Patria smo v Zboru za republiko s tehtnimi ustavnopravnimi argumenti opozarjali od samega začetka razvpitega sojenja naprej. S svojimi argumenti so se izrečenim opozorilom pridružili številni ugledni pravni strokovnjaki,« še dodajajo in verjamejo, da bo tej odločitvi v razumnem roku sledila tudi končna odločitev »o vseh ustavnopravnih razsežnostih protiustavne in pravno defektne obsodilne sodbe Janeza Janše v zadevi Patria«.

Združena levica: Spoštujemo, tudi če se s tem ne strinjamo

»Tragikomična saga zapornika Janeza Janše je danes dobila novo poglavje,« pa svoj odziv začenja opozicijska Združena levica (ZL). »V Združeni levici odločitve ustavnega sodišča spoštujemo ne glede na to, ali se z njimi osebno strinjamo ali ne. Naše stališče do pravnomočno obsojenih posameznikov na političnih funkcijah je jasno, ti nimajo mesta v državnem zboru. Prav tako pa je jasno naše stališče do zadeve Patria, tega 'najtransparentnejšega posla', v katerem se je izmenjalo na milijone evrov 'provizij',« so še zapisali. Matjaž Hanžek je ob tem med drugim dodal, da smo pred zakonom vsi enaki.

Predsedujoči SD Dejan Židan stališča svoje stranke (še) ni razkril.

Pri Bratuškovi presenečeni

Stranka ZaAB je na svoji spletni strani ocenila, da odločitev ustavnega sodišča pomeni to, »da so ustavni sodniki pritožbo sprejeli v obravnavo in prav nič drugega. Ustavni sodniki so torej danes sporočili le to, da bodo primer preučili. Vendar pa to ni nikakršen dokaz, da so bile Janezu Janši kakor koli kršene pravice ali da je s sodbo kar koli narobe. Do tu je vse prav. Nad odločitvijo ustavnega sodišča v delu, ko je zaradi slednjega zadržalo izvrševanje izpodbijane sodbe, kar pomeni tudi prekinitev prestajanja kazni zapora, pa smo presenečeni. Dejstvo, da je Janez Janša predsednik največje opozicijske stranke in poslanec, za ustavno sodišče ne bi smelo predstavljati poglavitnega razloga, da se je odločilo za prekinitev prestajanja kazni zapora, saj se je že v primeru prenehanja njegovega mandata odločilo, da do dokončne odločitve lahko opravlja funkcijo poslanca.«

Ne strinjajo se z navedbami sodišča, da DZ zaradi enega zaprtega opozicijskega politika ne more učinkovito opravljati svoje funkcije in da zato nastajajo politične napetosti. Menijo, da so demonstracije namenjene temu, da se »zamegli in relativizira njegova osebna odgovornost v tej orožarsko-korupcijski aferi«. Pravijo, da ustavno sodišče državljanom daje napačno sporočilo, in sicer da obstaja več kategorij državljanov.

Deli s prijatelji