PRAZNIČNO

Tradicija, ki velja 
že 150 let

Objavljeno 29. marec 2015 14.31 | Posodobljeno 29. marec 2015 14.31 | Piše: Jože Žerdin

Na razstavi velikonočnih pirhov v Dobrovniku so se predstavile kar tri generacije izdelovalcev.

V obnovljeni panonski hiši Györgya Dobronokija v dvojezični občini Dobrovnik je domače Kulturno društvo Petöfi Sandor Dobrovnik pripravilo že 18. razstavo pirhov. Prvi so jo priredili tamkajšnji upokojenci, med njimi je bila tudi ljudska umetnica Elizabeta Urisk, ki je med drugim raziskovala dobrovniške pirhe in o njih izdala posebno brošuro, da ne bi šli povsem v pozabo. Sicer pa KD Petöfi Sandor že vrsto leto ohranja in neguje tovrstno ljudsko tradicijo.

Iz roda v rod

Pirhe so v Dobrovniku in okolici izdelovali že pred 150 leti. Tehniko so poznale le štiri ženske iz Dobrovnika. Po toliko letih se ohranja in neguje kot tradicija in se prenaša na mlajši rod.

V Dobrovniku se je ohranila tako imenovana batik tehnika. Na razstavi so obiskovalcem prikazali še nekaj drugih načinov izdelovanja pirhov, kot so voskanje, barvanje s čebulnimi olupki in praskanje. Na dvodnevnem dogodku je sodelovalo kar 32 razstavljalcev iz Dobrovnika in Kamovcev. Najmlajši je bil sedemletni Vito Car, najstarejša pa 84-letna Rozalija Kovač. Svoj kotiček pirhov in risbic so imeli otroci iz Dvojezične osnovne šole Dobrovnik in tamkajšnjega vrtca.

Posebnost letošnje razstave je bila tudi v tem, da je za vsakim izdelkom stal izdelovalec pirhov. Ta je pokazal svoj način dela, obiskovalci, zbrale so se kar tri generacije, pa so lahko še sami poskusili in pokazali svojo spretnost. Pobarvano jajce so lahko odnesli domov.

Že ob vstopu v panonsko hišo so obiskovalci začutili toplino in veselje do ohranjanja tega ljudskega izročila. Vsak izdelek, ki je bil na ogled, je bil tudi narejen z ljubeznijo, vsaka rožica na jajcu pa narisana iz srca. 

Deli s prijatelji