POVEZANO S STOŽICAMI

Tožilstvo zoper Jankovića zahteva sodno preiskavo zaradi pranja denarja

Objavljeno 26. maj 2015 23.26 | Posodobljeno 26. maj 2015 23.29 | Piše: STA, A. L.

Od treh milijonov evrov kupnine naj bi bil Grep pol milijona nakazal Bazi Dante, ta naprej 400.000 evrov KML Naložbe Damijana Jankovića. Ta naj bi bil potem 100.000 evrov očetu Zoranu nakazal kot vračilo kredita. Zato je Drašković osumljen zlorabe položaja, preostala peterica pa pranja denarja.

Zoran Janković pisma premierke ne jemlje osebno.

LJUBLJANA – Specializirano državno tožilstvo je po poročanju Pop TV zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića vložilo zahtevo za sodno preiskavo zaradi suma napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja. Gre za tri milijone evrov, ki naj bi jih bil direktor Energetike Ljubljana Hrvoje Drašković plačal Grepu za nakup centralne strojnice v Stožicah.

Denar naj bi Drašković Grepu nakazal, čeprav bi morala Energetika centralno strojnico dobiti v brezplačno uporabo. Po poročanju Pop TV, ki se sklicuje na navedbe Nacionalnega preiskovalnega urada in tožilstva, naj bi bil Drašković z nakazilom treh milijonov evrov le pomagal Grepu, ki je denar nujno potreboval za dograditev Stožic.

Kako je potoval denar

Tožilstvo v tem primeru zahteva sodno preiskavo za šest ljudi. Poleg Jankovića in Draškovića naj bi bili v sporne posle vpleteni še oba direktorja Grepa (Uroš Ogrin in Zlatko Sraka), Jankovićev sin Damijan Janković in direktor Baze Dante Boštjan Stamejčič.

Od treh milijonov evrov kupnine naj bi bil Grep pol milijona nakazal Bazi Dante, ta naprej 400.000 evrov KML Naložbe Damijana Jankovića. Ta naj bi bil potem 100.000 evrov očetu Zoranu nakazal kot vračilo kredita. Zato je Drašković osumljen zlorabe položaja, preostala peterica pa pranja denarja.

Okrožno sodišče v Ljubljani je sicer zoper ljubljanskega župana v zadevi Stožice že pred dnevi izdalo sklep o uvedbi sodne preiskave. Tožilstvo ga v tem primeru sumi oškodovanja bank in EU, saj naj bi bil Grepu pri financiranju Stožic z navidezno pogodbo pomagal pri preslepitvi bank.

Deli s prijatelji