ZASLIŠANJE

Tožilstvo za Rotnika predlaga podaljšanje pripora

Objavljeno 28. november 2014 22.22 | Posodobljeno 28. november 2014 22.22 | Piše: STA, Ma. F.

Danes so nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj znova zaslišali.

Uroš Rotnik.

CELJE – Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik, ki je osumljen pranja denarja in je v 30-dnevnem priporu, je bil danes znova zaslišan. Na zaslišanju, ki je bilo kratko, ni bilo nič novega, je dejal Rotnikov odvetnik Mitja Jelenič Novak. Potrdil je, da je tožilstvo podalo predlog za podaljšanje pripora, ki se sicer izteče 6. decembra.

Rotnik je bil danes po odločitvi preiskovalnega sodnika zaslišan na celjskem sodišču, a po besedah Jelenič Novaka na manj kot uro trajajočem zaslišanju ni bilo nič drugače oziroma ni bilo nič več, kot se je že zagovarjal na zaslišanju v začetku novembra, saj tožilstvo po odvetnikovih besedah ni predložilo ničesar več ali drugače.

Nevarnost vplivanja na pričo

»Še vedno ni bilo niti enega dokaza, ki bi izkazoval, da je Rotnik dobil protipravno premoženjsko korist oziroma da bi mu Alstom izplačal bodisi neposredno bodisi posredno prek tretjih oseb kakršenkoli denar. Enega samega dokaza ni,« pravi odvetnik.

Rotnik je bil skupaj z nekdanjim prvim možem borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik, Bogdanom Pušnikom, 5. novembra zaradi sumov pranja denarja, povezanih s projektom gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš), priveden pred preiskovalno sodnico celjskega okrožnega sodišča. Ta je zanj 6. novembra odredila 30-dnevni pripor, medtem ko je bil Pušnik izpuščen, čeprav je tožilstvo tudi zanj predlagalo pripor.

Sodnica je sledila predlogu tožilstva, da za Rotnika odredi pripor zaradi nevarnosti vplivanja na priče, ni pa se strinjala s predlogom tožilstva, da je pripor potreben tudi zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti, zato je odločanje o tem predala zunajobravnavnemu senatu.

Ta je zavrnil predlog državne tožilke glede begosumnosti, je pa dodal ponovitveno nevarnost. V zvezi s tem pa se je nato Rotnikov odvetnik, ker to omogoča zakon, pritožil na višje sodišče, ki je pritožbi ugodilo in tako menilo, da ponovitvena nevarnost ne obstaja. Tako je Rotnik v priporu zaradi nevarnosti vplivanja na priče, kot je menila preiskovalna sodnica.

 

Deli s prijatelji