PATRIA

Tožilstvo: Janša naj bo dve leti v zaporu

Objavljeno 27. maj 2013 18.47 | Posodobljeno 27. maj 2013 19.24 | Piše: STA, Mo. S.

Tožilstvo za vsakega od vpletenih predlaga še po 37.000 evrov stranske denarne kazni.

LJUBLJANA – Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je na sojenju v zadevi Patria danes za predsednika SDS in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo predlagal 24 mesecev zapora, za prvega moža Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča pa po 22 mesecev zapora. Tožilstvo predlaga za vsakega še po 37.000 evrov stranske denarne kazni.

Svoje položaje izkoristili za nečastna dejanja

Tožilec je sicer kot olajševalno okoliščino za vse tri omenil njihovo predhodno nekaznovanost, vendar je izpostavil, da sta Janša in Krkovič v času domnevne storitve kaznivega dejanja opravljala dve izmed najpomembnejših funkcij v državi, predvsem Janša, ki je bil predsednik vlade, Krkovič pa je sodil v vojaški vrh države. »Ti dve funkciji sta bili izrabljeni za korupcijske delikte,« je dejal tožilec.

Janši in Krkoviču je priznal njune državotvorne dosežke, a oteževalne okoliščine prevladajo nad olajševalnimi. Vsi trije so namreč svoj položaj, ki so si ga pridobili kot osamosvojitelji, politiki ali gospodarstveniki, izkoristili za nečastna dejanja, je nadaljeval.

Tožilstvo brez dokazov?

Janša je v izjavi ob robu sojenja ponovil, da niti en očitek iz obtožnega predloga v zvezi z njim »ni zdržal«, tožilstvo pa da ni ponudilo niti enega dokaza. Ferlinc se mu je v pojasnilu predlagane kazni zdel političen, »približno tako kot vojaški tožilec pred 25 leti«. Osebno žaljiv pa da je bil še bolj kot vojaški tožilec, je dejal Janša, ki se mu predlagana kazen zdi popoln absurd.

Deli s prijatelji