DELNICE

Tožba Skupine Laško za UVK brezpredmetna

Objavljeno 17. september 2012 16.48 | Posodobljeno 17. september 2012 16.48 | Piše: P. J., STA

Skupina Laško je v petek zaradi protipravne preprečitve prodaje delnic Mercatorja vložila odškodninske tožbe.

LJUBLJANA – Trditev, objavljena na spletni strani Pivovarne Laško, da je Urad RS za varstvo konkurence (UVK) preprečil razpolaganje podjetjem v Skupini Laško z delnicami Mercatorja, je neresnična, pojasnjujejo v UVK. Skupina Laško je v petek zaradi protipravne preprečitve prodaje delnic Mercatorja vložila odškodninske tožbe. Tožba je po mnenju UVK brezpredmetna.

Laško v petek vložilo tožbo

UVK danes na svoji spletni strani pojasnjuje, da je bila omenjena odločba izdana v skladu z določbo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in naslovljena na Centralno klirinško depotno družbo (KDD), kar da izključuje vsakršno protipravnost.

Urad je s predmetno odločbo zgolj naložil KDD, da morajo imetniki delnic, navedeni v odločbi s 26. aprila 2011, v primeru prenosa Mercatorjevih delnic pridobiti predhodno soglasje UVK. Podjetja v Skupini Laško niso na UVK nikoli posredovala predloga za izdajo soglasja za prenos delnic Mercatorja, o katerem bi UVK nato odločil.

»Zato so trditve Pivovarne Laško glede prepovedi razpolaganja z delnicami Mercatorja neresnične in zavajajoče. Posledično je tudi tožba iz tega naslova, s katero urad sicer ni seznanjen, ampak je zanjo izvedel iz medijev in naj bi jo vložila Skupina Laško, skoraj po letu in pol od dneva izdaje citirane odločbe, zoper državo in direktorja urada brezpredmetna,« so zapisali.

Skupina Laško je v petek vložila odškodninske tožbe zoper državo in odgovorno osebo, direktorja UVK. Razlog za tožbo je protipravna preprečitev prodaje delnic Mercatorja, ki je nastala v času prodajnega procesa Mercatorjevih delnic leta 2011.

Navedbe Laškega zavajajoče?

UVK tudi zavrača trditve Skupine Laško glede nastanka škode v višini 59,2 milijona evrov, saj »je iz obrazložitve odločbe s 26. aprila leta 2011 jasno razvidno, da se obveznosti iz naslova te odločbe nanašajo zgolj na KDD«. Kot pojasnjujejo pri UVK, vzročna zveza med dejanjem urada, tj. izdajo omenjene odločbe, in višino škode, ki naj bi nastala po trditvah Skupine Laško, sploh ne obstaja.

Ob tem so zapisali, da je navedba Skupine Laško glede vrednosti delnice Mercatorja v znesku 221 evrov zavajajoča, saj morebitni prevzemnik ni nikoli objavil javne ponudbe za prevzem. Zato tudi morebitna škoda ni mogla nastati, kar pa je bistveni element za ugotavljanje odškodninske odgovornosti.

UVK pri vsem tem dodaja, da izdana odločba s 26. aprila leta 2011 nikakor ni in ne more biti razlog za financiranje nepotrebnega premoženja in ukvarjanje s procesom njegove prodaje, ampak je treba iskati vzroke za takšno stanje drugje.

Deli s prijatelji