ŠKANDAL

Tovšakovo išče policija, Gorenak poziva k odstopu

Objavljeno 21. maj 2013 10.41 | Posodobljeno 21. maj 2013 13.23 | Piše: D. P.

»Čas bi že bil, da oba omenjena gospoda stopita pred kamere in povesta resnico, se davkoplačevalcem opravičita in odstopita. Bodo kdaj kaj takega zahtevali tudi demonstranti?«

Hilda Tovšakov med iskanimi osebami.

LJUBLJANA – Preteklo noč se je na spletni strani Policije med iskanimi osebami pojavila tudi fotografija Hilde Tovšak. Ta po novem dela družbo – med drugimi – Walterju Wolfu, ki ga država išče zavoljo afere Patrie. Organi pregona nekdanjo gradbeno baronico pospešeno iščejo, za zdaj neuspešno. Šušlja se, da je zatočišče že našla v toplih krajih. Verjetnost, da bi si začasno prebivališče Tovšakova omislila v kateri od držav nekdanje Jugoslavije, je zaradi znanih Vegradovih in drugih gradbenih poslov, v katerih je sodelovala, majhna.

Javna kritika

Minister za pravosodje Senko Pličanič je v včerajšnjih Odmevih okrcal delo tožilstva, poudaril pa, da za to ni kriva zakonodaja. Po ministrovem naj bi bili zakoni napisani dobro. Danes bo Pličanič prejel poročilo generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, nato pa se bo odločil, tako poročajo Finance, o nadaljnjih ukrepih.

Zalarja odstop ne bi presenetil

»Tudi če Tovšakovo najdejo, me ne bo presenetil odstop vodje specializiranega državnega tožilstva s položaja,« pravi Aleš Zalar. Na vprašanje, ali bo Harij Furlan, ki vodi specializirano tožilstvo. odstopil, ni znal odgovoriti. Opozoril pa je, da je pred časom tožilka že naredila napako, a ni odšla.

»Čas bi že bil, da oba omenjena gospoda stopita pred kamere in povesta resnico, se davkoplačevalcem opravičita in odstopita. Bodo kdaj kaj takega zahtevali tudi demonstranti?« pa se na svojem blogu o odgovornosti Harija Furlana in Zvonka Fišerja vprašuje Vinko Gorenak

Vrhovno tožilstvo: Državni tožilec je vezan zgolj na ustavo in zakon

Vrhovno državno tožilstvo bo v okviru svojih zakonskih pristojnosti ocenilo, ali so podani razlogi za morebiten strokovni nadzor v primeru Hilde Tovšak, so sporočili s tožilstva. Tovšakova je namreč po izpustitvi iz pripora očitno pobegnila, mediji ugibajo, da morda v Kenijo.

Kot so za STA pojasnili na tožilstvu, na vrhovnem tožilstvu ne komentirajo tožilskih odločitev v posameznih zadevah. »Državni tožilec je pri presoji zadev, ki so mu dodeljene v delo, samostojen ter vezan zgolj na ustavo in zakon,« so navedli.

 

Deli s prijatelji