KUPEC AGROKOR

»Tovrsten način prodaje Mercatorja je neustrezen in škodljiv«

Objavljeno 17. junij 2013 13.55 | Posodobljeno 17. junij 2013 13.55 | Piše: STA, A. L.

Še vedno ostajajo odprta vprašanja, kako se bodo zavarovala delovna mesta v poslovnem sistemu Mercator in kako bo zavarovana lokalna dobaviteljska veriga, opozarjajo v sindikatu ZSSS.

LJUBLJANA – V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Sindikatu delavcev trgovine Slovenije so zaskrbljeni zaradi petkovega podpisa pogodbe o prodaji 53,12-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Postopek prodaje Mercatorja je po njihovem mnenju nepregleden, Agrokor pa pri tem ni podal nobenih konkretnih finančnih zagotovil.

Tovrsten način prodaje Mercatorja je neustrezen in škodljiv, tako za položaj delavk in delavcev v poslovnem sistemu Mercator kot tudi za dejavnost trgovine in živilsko predelovalne industrije, so zapisali. Agrokor ima namreč po javno dostopnih podatkih 3,2 milijarde evrov poslovnih in finančnih obveznosti, zato se sprašujejo, ali je konzorcij prodajalcev ravnal pravilno.

Za svoje preživetje

Kot so opozorili, še vedno ostajajo odprta vprašanja, kako se bodo zavarovala delovna mesta v poslovnem sistemu Mercator in kako bo zavarovana lokalna dobaviteljska veriga. Sindikat delavcev trgovine Slovenije je sicer zahteval, da se med prodajnim konzorcijem, upravo in sindikatom Mercatorja podpiše sporazum, s katerim se pri prodaji podjetja to zagotavljalo, vendar pa do podpisa sporazuma ni prišlo. Zaradi vseh naštetih odprtih vprašanj v sindikatu pozivajo pristojne organe, tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisijo za preprečevanje korupcije, naj nemudoma sprožijo postopke za ugotavljanje nepravilnosti ali koruptivnosti v postopku prodaje. Bojijo se namreč, da si bo Agrokor z nakupom Mercatorja omogočil preživetje na račun slovenskega trgovca.

Nadaljevanje procesa prodaje

V petek je konzorcij prodajalcev delnic Mercatorja s hrvaškim Agrokorjem sklenil pogodbo o prodaji. Podpis pogodbe po navedbah Mercatorja predstavlja nadaljevanje kompleksnega procesa za doseganje stabilnejše lastniške strukture podjetja ter korak v procesu konsolidacije trgovine v regiji in vzpostavitvi vodilnega regijskega trgovca.

Deli s prijatelji