MUHASTO VREME

Torek najhladnejši, do srede bo snežilo

Objavljeno 12. maj 2014 20.08 | Posodobljeno 12. maj 2014 20.07 | Piše: A. K.

V tem tednu ne moremo pričakovati izboljšanja. Temperature bodo namreč precej nizke.

Z dežnikom in gumijastimi škornji bo petek prijetnejši

LJUBLJANA – Neurje in močan veter sta v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek prebivalcem po državi povzročala veliko preglavicimage. Dež v prihodnjih dneh ne bo ponehal, pričakujemo pa lahko tudi precej nizke temperature.

»Imeli bomo spremenljiv tip vremena, podobno kot v ponedeljek bo tudi v prihodnjih dneh. Do srede bo deževno, v četrtek lahko pričakujemo nekaj dežja od vzhoda. Tudi razmeroma vetrovno bo,« nam je povedal dežurni vremenoslovec Arso Brane Gregorčič.

Jutranje temperature se ne bodo spustile pod ničlo, najhladneje pa bo v torek. »Čez dan bo do deset stopinj Celzija, od srede bodo dnevne temperature okoli 15 stopinj, mogoče tudi malce nad 15 stopinj Celzija,« je še povedal Gregorčič in dodal, da v tem tednu ne moremo pričakovati izboljšanja, saj se temperature ne bodo dvignile nad 20 stopinj. Bolje bo od sredine prihodnjega tedna, ko lahko pričakujemo čez dan tudi več kot 25 stopinj.

Preberite več o vremenuimage.

Napoved za prihodnje dni

V ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost, popoldne pa bodo nastale posamezne plohe. Ponoči se bo pooblačilo. V torek bo oblačno, deževno in za sredino maja zelo hladno. Do večera bodo padavine povsod ponehale. V vzhodni Sloveniji bo pihal severni veter, na Primorskem popoldne šibka do zmerna burja.

V sredo bo delno jasno z zmerno oblačnostjo. V četrtek bo na zahodu delno jasno, drugod se bo postopno pooblačilo. Popoldne bo v vzhodni polovici Slovenije rahlo deževalo. Oba dneva bo pihal okrepljen severni veter. Sveže bo.

Snežilo bo do srede

V torek bo meja sneženja na nadmorski višini med 900 in 1200 metri, ob močnejših padavinah lahko sneži tudi v Zgornjesavski dolini. Do srede zjutraj bo zapadlo do okoli 10 centimetrov snega.

Pozor, Mura se razliva, v gorah nevarnost plazov

Reka Mura je presegla opozorilni pretok 600 kubičnih metrov na sekundo in se v manjšem obsegu razliva znotraj protipoplavnih nasipov. Tudi v prihodnjih dneh bo pretok Mure še velik, a bo ostala znotraj protipoplavnih nasipov.

Meja sneženja se je ob močnih padavinah ponekod spustila tudi pod 1000 metrov. V visokogorju je zapadlo od 10 do 25 centimetrov snega, ki se je razmeroma dobro sprijel s podlago.

Nevarnost snežnih plazov se je trenutno v visokogorju povečala na drugo stopnjo po evropski petstopenjski lestvici, drugod je prve stopnje. Snežna odeja je sicer stabilna, v visokogorju pa lahko s strmih pobočij, kjer je še stara podlaga, plazi novi sneg.

Deli s prijatelji