NA KOŽO

Top novice

Objavljeno 13. maj 2017 00.35 | Posodobljeno 13. maj 2017 00.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Kitajcem bomo izvažali ribe, v Piranskem zalivu jih je natanko 954.

Težko je reči, kaj je bila top novica danes iztekajočega se devetnajstega tedna tega leta. Za nekatere spoznanje, da ga Slovenci čezmerno pijemo in da smo po hektolitrih zaužitega alkiča v evropskem vrhu. Vsaj tukaj, bi rekel kdo. Smo takoj za Čehi, Madžari, Estonci in Romuni. Predlani je denimo vsak odrasel Slovenec – kajpak niti Slovenke niso izjema – po grlu pognal poprečno 114,6 litra piva, spil 44,5 litra vina in 2,2 litra žganic. Veliko ali malo? Kdor bo poskusil, naj živi v upanju, da bo tudi preživel. Kajti alkohol je v deželici pod Alpami kriv vsaj 900 smrti na leto, dodatno jih 75 umre v prometnih nesrečah, ki jih zakrivijo pijanci. Pa še bi lahko našteval; vse do tega, da bolnišnice vsakoletno sprejmejo kakih 160 mladostnikov zavoljo akutne zastrupitve z maligani. Halo?!

Bolj optimistična je bila druga novica. Ta je naznanila, da nas kot člana evropske družine čaka 77,9 leta dolga življenjska doba, ženske pa celo kakih 40 mesecev več. Morebitne pritožbe sprejema evropski statistični urad Eurostat. Ki je obelodanil tudi vzorec povprečnega Evropejca in Evropejke. On je star 41,2 leta, ona 44,1, imata srednješolsko izobrazbo, zaposlena sta za poln delovni čas, živita v hiši, vsak dan uporabljata internet in skupno pridelata slabo tono odpadkov na leto. Pa še evri, od katerih živimo: on jih zasluži 16,8 na uro, ona 13,8. Na zdravje, moja Slovenija!

In za konec vsaj zame mega top novica, ki pa jo je velika večina Slovencev žal prezrla. Ne Karl Erjavec, pač pa njegov koalicijski kolega Dejan Židan je vsaj posredno, a hkrati javno naznanil, da je izid arbitražnega spora med Slovenijo in Hrvaško znan. Ter da nam poleg celotnega Piranskega zaliva in sinjega Jadrana pripada še nekaj morij. Le kako si drugače razlagati oznanjeno vest, da bo Slovenija poslej lahko na Kitajsko izvažala ribe in ribje proizvode?! Kitajcev je 1,4 milijarde, v hektolitrih piranske slanice pa je ob zadnjem štetju plavalo natanko 954 ribjih primerkov. Včasih sem jih znal celo poimensko našteti, z leti spomin pač peša. A ne toliko, da si ne bi zapomnil, kako zgolj Peking premore za enajst Slovenij prebivalcev.

Doslej smo med Kitajci veljali za vinsko deželo, zdaj nas poznajo še kot ribiško. Slej ko prej bodo spoznali tudi, da je naša specialnost ribarjenje v kalnem. Kitajcem bomo izvažali ribe, v Piranskem zalivu jih je natanko 954. 

Deli s prijatelji