KRIMINALISTI NA DELU

Tonka je izginila

Objavljeno 21. september 2012 14.27 | Posodobljeno 21. september 2012 14.27 | Piše: A. L.

Policijska preiskava še poteka.

PIVKA – »Končano je spremljanje volkulje Tonke – volkulje alfa iz tropa Vremščica. Primer že preiskujejo kriminalisti,« je sporočila Skupina za ekologijo živali (Biotehniška fakulteta), ki spremlja volkove na Slovenskem (projekt SloWolf).

Skotila pet mladičev

Šlo je za šestletno vodilno (alfa) samico v volčjem tropu »Vremščica-Nanos«. Slovenski raziskovalci so jo maja letos v okviru projekta SloWolf opremili s telemetrično ovratnico in na ta način spremljali njeno življenje. Teritorij tega tropa je segal od Nanosa preko Vremščice in Pivške doline do Krasa in Brkinov. Šele pred približno petimi meseci je volkulja Tonka skotila pet mladičev.

Nezakonito ubita?

Pred nekaj dnevi pa je sledilce presenetil signal ovratnice, ki je pokazal, da se je volkulja nehala premikati. V okolici Pivke so našli njeno ovratnico, ki je bila očitno prerezana in odvržena. »Sumi se, da je bila volkulja nezakonito ubita. Primera se je že lotila kriminalistična policija, trenutno preiskava še poteka,« so sporočili in dodali, da izguba alfavolkulje pomeni hud udarec za vsak trop volkov, saj se s tem poruši socialna struktura v njem.

S svojim očetom se ne more pariti

»Volčji tropi so praviloma družine, ki jih sestavljajo vodilni par (alfasamec in alfasamica) in njuni potomci – različno stari mladiči. Vodilne samice ne more nadomestiti ena od drugih volkulj v tropu, saj bi to pomenilo, da bi se morala pariti s svojim očetom. Glede na to, da pri volkovih obstajajo močni mehanizmi za preprečevanje parjenja v sorodstvu, običajno ob izgubi enega od vodilnih volkov trop razpade. V takšnih primerih je preživetje mladičev malo verjetno, kar velja tudi za Tonkine letošnje mladiče, ki so tako zgodaj izgubili svojo mater,« pojasnjujejo.

Deli s prijatelji