VRAČANJE POKOJNIN

Toninu se zdi trapasto, kar počne Zpiz

Objavljeno 04. september 2014 19.12 | Posodobljeno 04. september 2014 19.12 | Piše: STA, Ma. F.

Zpiz bi moral po mnenju vodje poslanske skupine NSi upokojence jasno opozoriti, da bodo v primeru opravljanja samostojne dejavnosti ostali brez pokojnine.

LJUBLJANA – Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) bi moral upokojence jasno opozoriti, da bodo v primeru opravljanja samostojne dejavnosti ostali brez pokojnine, je na novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Ker Zpiz tega ni storil, je po Toninovih besedah napaka Zpizova, zato naj jo popravi sam.

Predstavniki Zpiza so namreč na nedavni novinarski konferenci naznanili, da bi 658 upokojencev moralo biti vključenih v obvezno pokojninsko zavarovanje, ker so bili upokojeni, hkrati pa so opravljali samostojno dejavnost. Petnajstim odstotkom od omenjenih 658 je zato Zpiz izdal odločbo o vključitvi v pokojninsko zavarovanje, kar pomeni, da so ostali brez pokojnine, za nazaj pa bodo morali tudi vračati del pokojnine.

»To je res neumen sistem«

Pri 21 odstotkih Zpiz še ni sprejel odločitve, 64 odstotkov pa jih je izpolnjevalo pogoje po prejšnji pokojninski zakonodaji in prehodno obdobje še ni poteklo, tako da jim izplačevanja pokojnin niso prekinili.

Tonin ocenjuje, da bi morala država oziroma Zpiz tiste, ki so ob upokojitvi želeli še dodatno nekaj zaslužiti, jasno opozoriti, da bodo izgubili pokojnino, če bodo opravljali samostojno dejavnost. Ker tega nista storila, »je to njihova napaka, zato naj Zpiz napako zdaj razreši sam«, je dejal. Nepravično se mu zdi terjati upokojence za denar za nekaj let nazaj zaradi napake Zpiza.

Toninu se tudi sicer zdi »trapasto«, da se nekomu, ki želi dodatno delati in dodatno prispevati v pokojninski sistem, to onemogoči. »To je res neumen sistem, posebej če vemo, da imamo težave z vzdržnostjo pokojninske blagajne,« še dodaja.

Deli s prijatelji