UHAJANJE INFORMACIJ

Tonin zaradi Veberkoma na zaslišanje

Objavljeno 06. maj 2015 22.06 | Posodobljeno 06. maj 2015 22.06 | Piše: STA, T. L.

V začetku aprila ga je ovadila obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo.

LJUBLJANA – Poslanec NSi in podpredsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matej Tonin je danes medijem povedal, da zoper njega v zvezi z afero Veberkom poteka preiskava in v kratkem pričakuje zaslišanje v Nacionalnem preiskovalnem uradu. V začetku aprila ga je namreč ovadila obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo.image

Afera je sicer s funkcije ministra za obrambo odnesla Janka Vebra. DZ ga je na predlog premierja Mira Cerarja 9. aprila razrešil zato, ker je OVS naročil analizo posledic prodaje Telekoma in s tem po mnenju velike večine poslancev ravnal netransparentno in celo nezakonito.

OVS je še pred tem zoper Tonina podal naznanilo suma kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov zaradi uhajanja informacij. Tonin je vodil nenapovedani nadzor v OVS, zaradi afere Telekom pa ga je ovadil tudi nekdanji član uprave AUKN Marko Golob.

NPU je parlamentarno komisijo za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb zaprosil za vso dokumentacijo v zvezi s primerom Telekom. Komisija je dokumentacijo že predala, je povedal Tonin v izjavi novinarjem pred današnjim zaslišanjem kandidatke za novo obrambno ministrico Andreje Katič.

Deli s prijatelji