ZA OTROKE

Tonimaratoni na tek okoli Slovenije

Objavljeno 01. april 2015 13.36 | Posodobljeno 07. april 2015 09.27 | Piše: Simona Fajfar

Belokranjec Toni Perušič bo dobrodelno pretekel 1100 kilometrov. Petnajst dni bo zbiral denar za Sončkove počitnice za otroke.

Toni Perušič želi zbrati denar za počitnice zveze Sonček. (Foto: Simona Fajfar)

ČRNOMELJ – Toni Perušič bo to soboto v Črnomlju začel 15-dnevni tek okoli Slovenije, poimenoval ga je 15 za 15 oziroma 15 dni za 15 let teka. Pred desetletjem in pol je namreč začel teči. Najprej je pretekel 10 kilometrov, potem pa je bil v dveh letih pripravljen na neverjetni 100-kilometrski tek.

Lani je dobrovoljni Belokranjec sklenil, da posebno zaznamuje svojih 15 let teka. »Ker imam starejšega brata, ki ima cerebralno paralizo, je bila odločitev preprosta,« pravi Toni Perušič. Tek je povezal z dobrodelno akcijo za Sonček, zvezo društev za cerebralno paralizo Slovenije, ki je leta 1999 začela počitniške tabore, ki so počasi prerasli v obliko preživljanja prostega časa za otroke in mladostnike z invalidnostmi ali brez njih.

Zveza Sonček vsako leto organizira spomladanske, poletne, zimske in jesenske počitnice, ki potekajo v Centru Sonček Vrtiče, v Centru Sonček Elerji, v Baški grapi in ob Kolpi.

Letos bo v program vključila več kot 300 otrok, mladostnikov in odraslih. Skupne stroške ocenjujejo na dobrih 217.000 evrov, od tega udeleženci prispevajo približno 50.000 evrov. Preostali del deloma pokrijejo iz sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij RS (FIHO), nekaj pa jih bo zbral Tonimaratoni s tekom. »Cilj je zbrati desetino potrebnih sredstev, to je 16.700 evrov,« pravi Toni Perušič. Častni pokrovitelj teka je predsednik države Borut Pahor.

Začetek in konec bo v Črnomlju, saj je 51-letni maratonec, ki živi v Ljubljani, iz vasi Butoraj v občini Črnomelj. »Sem ponosni Črnomaljčan oziroma Belokranjec,« pravi Toni, ki bo v 15 etapah obtekel Slovenijo. Pot ga bo vodila iz Črnomlja v Osilnico, Knežak, Lucijo, Divačo, Kanal ob Soči, Trento, Tržič, Podolševo, Radlje ob Dravi, Žiberce, Prosenjakovce, Ormož, Podčetrtek, Novo mesto in na cilj v Črnomelj.

Najdaljše so prve tri etape, ko bo v enem dnevu pretekel po 89, 87 in 82 kilometrov. Potem bodo dolge 70 oziroma 75 kilometrov, zadnja, od Novega mesta do Črnomlja, pa bo najkrajša, 40 kilometrov. Vendar ni izziv samo dolžina proge, ampak tudi vzponi v posameznih etapah.

Ekstremni tekaški izzivi za Tonija Perušiča niso nič novega. Leta 2012, denimo, mu je na šestdnevnem teku v Franciji pri 470 kilometrih oteklo koleno, a je potem do konca opravil 641 kilometrov. »Kar je bil soliden rezultat,« pravi zadovoljno. Naslednje leto, ko je šel spet na ta tek, je pretekel 635 kilometrov in je bil 11. v skupni razvrstitvi in drugi v svoji starostni skupini. In še bi lahko naštevali rezultate, ki so za navadne smrtnike nepredstavljivi.

»Toda teka 15 za 15 ne bi bilo, če ne bi imel odlične ekipe, ki jo vodi Leon Grenko,« poudari Toni Perušič o projektu, ki ni le dobrodelni in športni, ampak tudi zahteven organizacijski zalogaj. V povprečju bo pretekel 76 kilometrov na dan, kar bo trajalo od 10 do 11 ur, spremljala pa ga bo ekipa z dvema avtomobiloma, za katere je bilo treba organizirati spanje in vse drugo, kar spada zraven. Tudi podporo oziroma sotekače, ki so vabljeni k sodelovanju. »Nekatere tekme si zapomniš prav zaradi posebnega vzdušja, ki ga ustvarijo navijači, in tja greš še posebno rad,« razloži Tonimaratoni in pohvali sokrajane iz ŠD Butoraj, ki ga bodo vseskozi bodrili in mu pomagali. Plemenito dejanje bo predvidoma končal 11. aprila, ko bo okrog 15. ure pritekel v Črnomelj. Novice in donacije bo mogoče spremljati na http://www.15za15.si. 

Vsako leto 40 otrok s paralizo

Zveza Sonček združuje 18 društev. Vanje je združenih več kot 4000 oseb s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi, njihovih svojcev ter strokovnih sodelavcev. »Registra o številu ljudi s cerebralno paralizo ni, tako vam težko posredujemo informacijo o številu prebivalstva, ki se neposredno sooča s cerebralno paralizo. Ocenjujemo pa, da se rodi približno 40 otrok s cerebralno paralizo na leto,« pravi Tomislav Špilak iz zveze Sonček.

 

 

Deli s prijatelji