VODSTVO

Tone Anderlič predsednik LDS

Objavljeno 16. maj 2013 21.03 | Posodobljeno 16. maj 2013 21.07 | Piše: STA, S. J.

Anderlič ni imel protikandidata.

Franci Kek je prvopodpisani pod predlog zakona.

LJUBLJANA – Stranka LDS na današnjem kongresu izbira novo vodstvo, edini kandidat za predsednika stranke pa je sedanji predsednik sveta LDS Tone Anderlič. Anderlič je soglasje h kandidaturi podal na samem kongresu, kjer so mu delegati izrekali podporo. Kot je dejal, je pripravljen iti v dogovor z njimi »z omejenim mandatom«.

Svet LDS, ki se je sestal tik pred današnjim kongresom, ni pripravil kandidatnih list za odprte funkcije, ampak je to storil kongres. Kot je pojasnil Anderlič, so dobili nekaj predlogov za podpredsednika stranke, ne pa tudi za predsednika. Po njegovih besedah se je vodstvo stranke o kandidaturi dogovarjalo z morebitnimi kandidati, tudi znanimi politiki in drugimi osebnostmi, a so vsi želeli zagotovilo, da bodo »po naslednjih volitvah v vladi«.

Že na seji sveta, pozneje pa tudi na kongresu, so člani Anderliča, nekdanjega dolgoletnega poslanca, pozivali h kandidaturi. Ta jim je pojasnil, da je pripravljen na dogovor z njimi, da si postavijo rok, in sicer do priprav na prve volitve, »ki bodo zagotovo junija prihodnje leto, če ne bodo kakšne že prej«. Do jeseni bi morali po njegovih besedah preveriti vse možnosti, ki v državi obstajajo glede povezovanja, pripraviti pa bi morali tudi kandidatne liste.

Nekateri delegati so v razpravi poudarili, da bi moral Anderlič prevzeti vodenje stranke do naslednjega rednega kongresa.

Kongres, na katerem sta od 200 delegatov prisotna 102, je ob tem potrdil tudi pet kandidatov za podpredsednika stranke. To so Anton Preskar, Ivan Jačimovič, Milan Razdevšek, Debora Burić in Tadeja Drenovec.

Do zdaj je imela stranka LDS dva podpredsednika in dve podpredsednici. Na današnjem dnevnem redu pa je predvidena tudi sprememba statuta, po kateri bi imela stranka enega podpredsednika in eno podpredsednico.

Na kongresu zaradi službenih obveznosti ni edinega evropskega poslanca iz vrst LDS Jelka Kacina. V video nagovoru je delegatom dejal, da je LDS na prelomnici. »Namesto z lastno preteklostjo se mora aktivno, premišljeno, odločno in pozitivno soočiti z izzivi prihodnosti Slovenije, njenega političnega prostora, lastne vloge in tudi okrevanja gospodarstva. Če tega ne bi zmogli, bi morala Slovenija v prihodnost brez LDS, brez resne in verodostojne sredinske politične opcije,« je dejal.

Prejšnji predsednik LDS Iztok Podbregar je junija lani odstopil, stranko pa je od tedaj vodila ena od podpredsednic, Sonja Kralj Bervar, ki je pozneje tudi sama odstopila. V začetku letošnjega leta so namreč odstopili tudi vsi štirje podpredsedniki in generalni sekretar stranke.

Deli s prijatelji