POSLEDICE UJME

Tončka zaradi plazu spi kar v trenirki

Objavljeno 12. februar 2014 08.04 | Posodobljeno 12. februar 2014 08.15 | Piše: Špela Ankele

Plaz močno načel strmino tik pod hišo, zgrajeno pod Pretovčem pri Gorenji vasi.

Lani so se pod 35 let staro hišo začeli prvi premiki. Foto: Špela Ankele

GORENJA VAS – »Minulo noč sem raje spala kar v trenirki. Nisem se hotela preobleči v pižamo, saj nisem vedela, ali bo treba ponoči bežati iz hiše.« Takole je včeraj dopoldne, zaskrbljena zaradi premikov zgornje plasti zemlje tik pod domačo hišo, pripovedovala Tončka Celar. O hiši, zgrajeni pod Pretovčem pred 35 leti, je upokojenka še povedala, da v njej zadnjih 15 let živi skupaj z možem, a je ta trenutno v tujini: »Ko sem včeraj po telefonu govorila z možem, mi je svetoval, naj dam tik ob hišo kozarec z vodo in ga opazujem. Tako sem ponoči na vsaki dve uri hodila gledat na ploščice ob hiši, kamor sem položila kozarec.« Teren pod hišo družine Celar, ki se je konec tedna krepko pomaknil proti dolini, so si že ogledali strokovnjaki. Ti bodo podrobno poročilo še pripravili, a ker hiša k sreči še ni razpokana, je bilo do včeraj v njej še varno živeti.

Prve, manjše premike brežine pod hišo so opazili že lani

Nato se je ob močnem deževju januarja letos breg še malce pomaknil proti dolini, konec minulega tedna pa so se zemeljske rane začele še močneje razpirati. »V soboto zjutraj smo klicali gasilce. Čeprav je ta čas v Gorenji vasi hkrati potekalo več akcij hkrati, so fantje takoj prišli tudi k nam. Saj niti ne vem, kako naj se jim zahvalim... Tudi na občini so se hitro odzvali in si že ogledali teren,« je, medtem ko so ob njeni hiši znova pregledovali plazišče, povedala Tončka Celar. Ko je konec minulega tedna s strme dovozne poti odmetavala sneg, se je tik ob cesti ravno v tistem trenutku začel nagibati drog električne napeljave in se naslonil na drugo stran ceste. »Sosedje, ki so bili v bližini, so mi zavpili, naj se umaknem,« je še enega od stresnih trenutkov minulih dni nanizala sogovornica in, ne brez zaskrbljenega pogleda proti plazišču, dodala: »Čeprav za zdaj lahko še bivam v hiši, nevarnost brez dvoma obstaja. In tako bo vse do pomladi. Upam, da ne bo šlo vse skupaj v dolino.«

Zemeljski plaz pod hišo Celarjevih sta si tudi včeraj ogledala Jure Trlep in Gregor Stanonik iz PGD Gorenja vas. Dva od številnih prostovoljnih gasilcev, ki so v zadnjih dneh komaj zatisnili oko, sta povedala: »V soboto dopoldne, ko smo prejeli prvi klic spod Pretovča, smo brežino, ki se je posedla za kak meter, prekrili. V ponedeljek je bil zgornji del plazu že tri metre nižje v dolini, zato smo posekali grmovje na koncu plazu in pokrili še večji del brežine. Ta trenutek smo premik zemlje spet izmerili in ugotovili, da se je tokrat plaz, a samo na osrednjem delu, za nekaj centimetrov pomaknil proti dolini.«

Hiša družine Celar naj bi, tako pravijo domači, stala na trdni podlagi, ko so jo gradili, pa so nasuli ravno ta breg tik pod hišo, ki se je te dni začel pomikati. Čeprav na hiši še ni razpok, se zaradi pomika terena že vidijo njeni temelji, zato je upravičen strah pred tem, da bi odtekajoča voda in preostali premiki zamajali še temelje.

Razmere na bregu, ki se vzpenja tik nad Gorenjo vasjo, podrobno spremljajo tudi na gorenjevaško-poljanski občini. Tamkajšnji župan Milan Čadež se še kako zaveda, kaj bi trenutno deževje in zastajanje vode lahko pomenili na določenih območjih v občini, kjer se pojavljajo zemeljski plazovi. »A trenutno velja, da je hiša še varna. Če se bo pokazalo drugače, se bomo seveda nemudoma odzvali,« je povedal Milan Čadež, ki je skupaj z občinsko ekipo že minuli teden poskrbel, da se je v občinsko stanovanje začasno preselila družina Matijevič iz Sovodnja.

Kot smo v preteklih dneh že podrobno poročali, so padajoče smreke močno poškodovale dom te petčlanske družine.

Razmere se umirjajo

Gasilci v Poljanski dolini so, podobno kot v nekaterih preostalih predelih Slovenije, na terenu že več kot teden dni. V Sovodnju so se domačim prostovoljcem že pridružili poklicni gasilci iz avstrijskega Salzburga, včeraj smo na poti tja opazili tudi dve poljski gasilski vozili, ki sta v te kraje pripeljali še en agregat. Koliko agregatov je trenutno v občini, nihče ne ve, saj poleg večjih brnijo tudi številni manjši. »Vse ceste so prevozne. Od danes imajo vsa gospodinjstva električno energijo, in sicer iz agregatov prek trafopostaj,« je o tem, da se razmere – tudi v tem delu Slovenije – umirjajo, včeraj povedal gorenjevaško-poljanski župan Milan Čadež.

Deli s prijatelji