AKTIVIST

Tomo Križnar se vrača v Južni Sudan

Objavljeno 31. maj 2016 23.05 | Posodobljeno 31. maj 2016 23.05 | Piše: STA, Mo. S.

V zaporu so ga tudi okradli.

Tomo je varno pristal v Benetkah.

NOVO MESTO – Humanitarni delavec in aktivist Tomo Križnar, ki se je v ponedeljek vrnil iz Južnega Sudana, kjer so ga priprli, je ob predavanju danes v Novem mestu dejal, da si za poti po Afriki navadno skuša priskrbeti kakšna dovoljenja, če jih ne dobi, pa se že kako znajde. Sicer pa se novembra, takoj po tamkajšnjem deževnem obdobju, vrača v Južni Sudan.

Križnar, ki je bil, ker naj ne bi imel dovoljenja za gibanje na kriznih območjih Južnega Sudana, zaprt več kot teden dni, spustili pa so ga šele po diplomatskem posredovanju, je pojasnil, da je do zapleta prišlo predvsem zaradi samovolje lokalnega vladnega agenta. Temu namreč dovoljenje, s katerim je Križnar po Južnem Sudanu in z raznimi prevoznimi sredstvi prepotoval več kot 1500 kilometrov, ni več ustrezalo in se je pač odzval značilno za lokalne samopašneže. Kot je dodal Križnar, se bo na novo oziroma novembrsko pot v Južni Sudan še bolje pripravil kot doslej in si priskrbel vse, kar bo lahko dobil.

Okraden v zaporu

Povedal je še, da je Južni Sudan nova država, ki je še v povojih in se s težavo razvija, tamkajšnja služba za nacionalno varnost, ki do zdaj ni imela pomembne vloge, pa si prizadeva za večji vpliv. Kar pomeni, da si mora vsak tujec za gibanje po državi zunaj glavnega južnosudanskega mesta Juba zagotoviti njeno dovoljenje. Ker ta organ medijem in novinarjem tovrstnih dovoljenj ne izdaja, humanitarnim delavcem pa le pogojno, si Križnar v obeh Sudanih navadno pomaga z dogovori z navadnimi in plemenskimi ljudmi. Na zadnji poti si je priskrbel dovoljenje za potovanje po Južnem Sudanu do severne meje, kjer se začenjajo Nubijske gore, od guvernerja ene tamkajšnjih zveznih držav, za katerega je menil, da bo zadostovalo.

In tudi je, dokler ni prišel do sudanskih naftnih polj, kjer je naletel na agenta nacionalne varnosti, ki ni popustil. Potem so ga za teden dni pridržali. Kot je dejal, so v zaporu z njim ravnali »dokaj v redu«, dokler ni z omenjenim agentom po telefonu govoril slovenski ambasador in je slednji nato želel pokazati nadmoč. V zaporu so ga tudi okradli, je še povedal Križnar.

Kot so pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve, z akcijo Križnarjeve vrnitve v domovino niso imeli stroškov, saj so te poravnali njegovi svojci.

Današnje Križnarjevo predavanje z naslovom Tisti, ki ne bežijo, je s sodelovanjem novomeške Knjižnice Mirana Jarca pripravilo dolenjsko okoljsko društvo Bober.

Deli s prijatelji