BREZ DELA

Tomčeva: Taka stopnja brezposelnosti je nesprejemljiva

Objavljeno 25. november 2014 20.01 | Posodobljeno 25. november 2014 20.01 | Piše: P. Pa.

Evropska poslanka opozarja, da smo se v trenutnih razmerah, ko si vse države še niso opomogle od finančne krize, oddaljili ciljev Evrope 2020.

BRUSELJ – »Države, ki so uspešno izvedle strukturne reforme, so v boljši kondiciji,« je ob sprejemu resolucije Zaposlovanje in socialni vidiki strategije Evropa 2020 na plenarnem zasedanju v Strasbourgu dejala evropska poslanka Romana Tomc. Na zasedanju je pojasnila, da resolucijo pozdravlja, a da smo se v trenutnih razmerah od ciljev, ki so si jih zadali za leto 2020 oddaljili, vendar jih ne smemo pozabiti.

 
Evropska platforma proti revščini in socialni izključenosti je med ključnimi pobudami Strategije Evropa 2020. Državam članicam nudi pomoč pri doseganju ciljev iz strategije. Delovati je začela leta 2010, dejavna pa bo do leta 2020.
 

Strategija Evropa 2020 v svojih ciljih predvideva vsaj 20 milijonov manj revnih in socialno izključenih prebivalcev do konca tega desetletja. V Evropski uniji je 24 milijonov ljudi brezposelnih, skoraj 123 milijonov pa na pragu tveganja revščine. Resolucija Evropskega parlamenta o zaposlitvenih in socialnih vidikih strategije Evropa 2020 je pomembna zaradi ciljev, ki si jih je EU zadal doseči do leta 2020. Trenutno stanje je namreč daleč od zastavljenega.

Za prihodnost

Evropska poslanka Romana Tomc ob tem izpostavlja, da so države, ki so uspešno izvedle strukturne reforme, v boljši kondiciji. »Mi si ne želimo Evrope dveh hitrosti, zato je pomembno, da stopimo skupaj.« Opozorila je, da sta sociala in socialna država zelo pomembna elementa, vendar je enako pomembno tudi zdravo gospodarstvo, saj edino ta prinaša delovna mesta. »Tako visoka stopnja brezposelnosti, še posebej med mladimi, je za razvito Evropo nesprejemljiva. Vse politike EU si morajo prizadevati za spremembe in za to, da bomo mladim zagotovili prihodnost.«

Ob tem je še dejala, ko nam gre dobro, pozabimo na temeljne vrednote, na katerih je bila zgrajena Evropska unija. »Pozabimo tudi na odgovornost in na dejstvo, da ne smemo porabiti več, kot ustvarimo. Tudi to moramo imeti v mislih, ko izvajamo našo socialno politiko. Samo tako bomo lahko dolgoročno zagotovili več dobrih delovnih mest in boljšo socialno varnost za vse nas,« je zaključila Tomčeva.

Deli s prijatelji