OVADBA ZA TRENIRKE

Tomaža Majerja iščejo, Pirc Musarjeva vložila ovadbo zaradi trenirk

Objavljeno 12. december 2011 19.34 | Posodobljeno 12. december 2011 19.34 | Piše: T. L./STA

Informacijska pooblaščenka čaka na dokazila ali pričevanja glede domnevnih zlorab pred zadnjimi volitvami, o kateri piše Majer.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar

LJUBLJANA – Da stranka SDS na spletni strani objavlja različna komentarje, ki niso stališča stranke, je danes pred začetkom današnje obravnave obravnave v zadevi Patria za novinarje ponovil Janez Janša. V stranki pa bodo tudi naprej še objavljali komentarje z različnimi mnenji.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je popoldne uresničila napovedano in ovadila pisca spornega besedila na temo trenirk in letošnjih volitev ter posredno urednika spletne strani, kjer je bil zapis objavljen – stranke SDS. Pirc Musarjeva v zapisu na spletni strani SDS vidi znake kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, zato je ovadbo tudi poslala na pristojno tožilstvo.

Čaka še na dokaze

Pirc Musarjeva je dejala tudi, da od SDS ali kogar koli drugega ni dobila kakšnih dokazil ali pričevanj glede domnevne zlorabe volilnih imenikov in osebnih podatkov. Vse, ki bi o zlorabah osebnih podatkov volivcev iz uradnih zbirk na zadnjih volitvah imeli kakršne koli informacije, so namreč pri informacijskem pooblaščencu pozvali, da jim te čim prej posredujejo, saj avtor kolumne na spletni strani SDS Tomaž Majer piše tudi o domnevnih tovrstnih zlorabah. Policijska uprava Ljubljana zagotavlja, da bo v skladu s pooblastili proučila, ali obstajajo znaki uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Kaj pa druge stranke?

Na zapis so se odzvali tudi v nekaterih političnih strankah. Medtem ko v SD, SLS in LDS zapis obsojajo, v NSi menijo, da ne vsebuje elementov sovražnega govora. »Sam zapis dojemamo kot neke vrste analizo, s katero je avtor članka podal mnenje o tem, kdo je volil stranko Zorana Jankovića,« so zapisali v NSi.

Nasprotno pa je bil oster predsednik SLS Radovan Žerjav, ki je zapis označil za nesprejemljiv, stranka SDS pa bi se po njegovem mnenju morala opravičiti. Žerjav še meni, da je težko špekulirati, kaj se bo dogajalo z SDS, zlasti če si bodo še v prihodnje privoščili »takšne poteze«.

Zaskrbljen predsednik države

Tudi predsednik republike Danilo Türk meni, da je objava članka z naslovom Jankovića sta dvignila umetno ustvarjen strah in slovenska radodarnost z državljanstvi na spletni strani SDS »zaskrbljujoča«. V članku lahko zasledimo elemente, ki presegajo pravico do svobodnega izražanja mnenja, vsebovani pa so tudi elementi sovražnega govora, je zapisal. »Takšno ravnanje je treba odločno zavrniti kot nesprejemljivo prakso v javnem komuniciranju in političnem dialogu,« so besede predsednika Türka navedli v njegovem uradu. Predsednik pričakuje, da bodo pristojni organi zadevo raziskali in ustrezno ukrepali.

Mediji pa Tomaža Majerja, pisca spornega besedila, še nis(m)o uspeli najti. So se pa že včeraj na družabnem omrežju twitter pojavljale domneve, da gre za izmišljeno osebo.

Deli s prijatelji