SREČEN KONEC

Toma Križnarja so izpustili

Objavljeno 28. maj 2016 19.34 | Posodobljeno 28. maj 2016 21.44 | Piše: STA, M. U.

V Slovenijo se vrača v prihodnjih dneh.

Tomo Križnar. Foto: Igor Modic/Delo

LJUBLJANA – Toma Križnarja so izpustili iz južnosudanskega zapora. Že v prihodnjih dneh se vrača v domovino, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Drugih podrobnosti za zdaj niso razkrili, po vsej verjetnosti zaradi njegove varnosti.

Križnarja so aretirali 19. maja. Zunanje ministrstvo je o njegovem priprtju pred dobrim tednom dni obvestila njegova žena. Takoj so navezali stik s slovenskim veleposlaništvo v Kairu, ki je za konzularno zaščito zaprosilo nemško veleposlaništvo v Južnem Sudanu. Križnarja je obiskal nemški diplomat, ki je preveril razmere v zaporu v prestolnici Juba.

Zunanje ministrstvo je južnosudanskim oblastem posredovalo dve diplomatski noti, v katerih je zaprosilo za čimprejšnjo in čim bolj ugodno rešitev primera. Česa je bil osumljen, uradno ni znano.

Kot je v petek povedala vodja oddelka za varstvo interesov slovenskih državljanov v tujini, za mednarodno pravno pomoč in legalizacijo na MZZ Jožica Bračun Bokor, naj bi Križnarju zasegli kamere, poleg tega naj ne bi imel ustreznega dovoljenja za potovanje po tem območju, vendar informacije niso bile uradno potrjene.

Zaprt že večkrat

Slovenski borec za človekove pravice je bil tako zaprt na afriški celini že tretjič. Leta 2006 je v sudanskem zaporu preživel kar 45 dni, prijeli pa so ga, ko je želel nezakonito vstopiti v državo. Leta 2003 so ga zaprli tudi v Etiopiji zaradi gibanja na omejenem območju. 

Deli s prijatelji