DARS

Toliko voznikov so te dni že ujeli brez e-vinjete

Kazni znašajo od 300 do 500 evrov.
Fotografija: Cestninski nadzor. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Cestninski nadzor. FOTO: Jože Suhadolnik

Po torkovi uvedbi elektronskih vinjet na slovenskih avtocestah Dars že opravlja nadzor nad upoštevanjem novega sistema. Koliko kršiteljev so že ujeli? Kot so sporočili, so do četrtka, do 12. ure, imeli pod drobnogledom skupno 37.717 vozil, pri teh pa so zaznali 3139 kršitev. Te so večinoma še v postopku preverbe, 87 kršiteljem pa so že izdali tudi plačilni nalog.

image_alt
Kakšne so kazni in kako bo Dars preverjal, ali imate e-vinjeto?

Globe za cestninske prekrške opredeljuje področni zakon o cestninjenju: posameznika, ki uporablja cestninsko cesto brez veljavne elektronske vinjete za določen cestninski razred, čaka globa 300 evrov, z globo 500 evrov pa se kaznuje cestninski zavezanec, ki neupravičeno prenese registrsko tablico vozila, na katero je vezana veljavna elektronska vinjeta, na drugo vozilo ali jo prenese na vozilo, ki ni uvrščeno v isti cestninski razred kot vozilo, s katerega je bila prenesena registrska tablica. Globe se sicer v celoti stekajo v državni proračun in niso prihodki družbe Dars.

image_alt
Želel kupiti e-vinjeto in ugotovil, da mu jo je pomotoma že neznanec

Sicer pa so na Darsu do vključno 2. 2. prodali 602.186 e-vinjet, od tega včeraj, 2. 2. 2022, 30.956, predvčerajšnjim, 1. 2. 2022, pa 52.755. Največ doslej pa jih je bilo v enem dnevu prodanih 31. 1., in sicer 74.741.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije