NA KOŽO

Toliko novega 
v mestu Gogi

Objavljeno 12. oktober 2012 00.15 | Posodobljeno 12. oktober 2012 00.15 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Naj še kdo po takšnih nagradah zanika, da nam je uspel fantastični (pre)skok.

Jadran Vatovec.

Mogoče pa res samo mi tega ne opazimo, ker si nočemo priznati, kako zelo uspešni smo v resnici Slovenci. Ste pričakovali, da bo prav naš premier Janez Janša v času, ko se soočamo s tako hudo gospodarsko krizo, zaradi svojih zaslug za osamosvojitev Slovenije in za dosežke na področju parlamentarne demokracije prejel prestižno nagrado na bostonskem vrhu o inovacijah in podjetništvu? Pa jo je kljub temu: nagrado, ki so jo pred njim prejeli tako ugledni posamezniki, kot so ustanovitelj Microsofta Bill Gates, izjemni znanstvenik Stephen Hawking ali južnoafriški škof Desmond Mpilo Tutu. Janši so jo podelili za inovativnost na področju diplomacije. Američani že vedo, kako se streže tem rečem ter čemu kaže nagraditi najzaslužnejše za stopnjo neodvisnosti in samostojnosti, kakršno si je po dvaindvajsetih letih zagotovila Slovenija. Neverjetno.

Seveda, prezreti ne smemo niti tako imenovanega neodvisnega preiskovalnega novinarstva. Ja, tudi Matej Šurc in Blaž Zgaga, avtorja knjižne trilogije V imenu države, sta namreč dobila prestižno mednarodno nagrado: za posebne (preiskovalne) dosežke. Nagrado sta prejela od Srednjeevropske pobude (CEI) in Medijske organizacije za jugovzhodno Evropo (SEEMO), ki sta jima sicer že lani (že za prvo knjigo trilogije) podelili posebno diplomo CEI in SEEMO za preiskovalno novinarstvo. Nagradili so ju za njun pogled na trgovino z orožjem v Sloveniji in v drugih držav na območju nekdanje Jugoslavije v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Ne, dve priznanji istih dveh organizacij za isto stvar skoraj ne moreta biti naključje.

Pa naj še kdo poskuša zanikati, da nam je Slovencem uspel fantastičen (pre)skok od takrat, ko je Slavko Grum (leta 1929, v času prejšnje velike svetovne recesije) pisal dramo Dogodek v mestu Gogi. V njej je resda skrajno pesimistično – Gruma je pač navdihnilo službovanje v, takrat se je takšnim ustanovam še lahko tako reklo, umobolnici – orisal zavrženo sprevrženost ljudi, ki drug drugega radi mučijo s hinavščino, zavistjo, privoščljivostjo, opravljanjem ipd. Danes, hvala bogu, »v mestu Gogi« menda ni več tako. Prestižne mednarodne nagrade povedo dovolj. Tistim, ki nimajo plašnic. 
 

Deli s prijatelji