PREVZEM MERCATORJA

Todorić: Končan največji posel v zgodovini regije

Objavljeno 03. september 2014 20.37 | Posodobljeno 03. september 2014 20.37 | Piše: STA, Ma. F.

S prevzemno ponudbo se je uspešno zaključila druga faza procesa združevanja dveh družb.

Zelena luč za prodajo Mercatorja je blizu

LJUBLJANA, ZAGREB – S prevzemno ponudbo, v kateri je hrvaški koncern Agrokor pridobil še 27,63-odstotni delež Mercatorja in tako svoje lastništvo v največji trgovski družbi v Sloveniji povečal na 80,75 odstotka, je končana druga faza združevanja družb in zaključen največji posel v zgodovini regije, je dejal predsednik Agrokorja Ivica Todorić.

»Zgodovinski posel bo zaznamoval začetek ustvarjanja novih vrednosti za vse potrošnike in okrepil varnost zaposlenih, hkrati pa bo spodbujal nadaljnji razvoj gospodarstva v regiji in trg utrdil za naše dobavitelje, s čimer bomo na koncu bistveno povečali stopnjo zaposlenosti,« je, kot so danes sporočili iz družbe za odnose z javnostjo Propiar, povedal Todorić.

Z zaključkom prevzemne ponudbe lastniki, vodstvo in zaposleni »odločno stopajo v izvedbo strategije in skupno vizijo ustvarjanja vodilnih in gospodarsko najuspešnejših trgovskih podjetij v regiji. Združevanje je dejanje uspeha, ki bo pripeljalo do novih vrednosti,« je prepričan Todorić.

Kupnina nakazana v osmih dneh

S prevzemno ponudbo se je uspešno zaključila druga faza procesa združevanja dveh družb, v katerih je Agrokor kot novi večinski lastnik Mercatorja zavzel vodilni položaj maloprodajnega trgovca ne le na Hrvaškem in v Sloveniji, temveč tudi v regiji, navajajo v družbi in dodajajo, da je tako »potrdil svoje ambicije za svojo nadaljnjo širitev na evropski ravni«.

Agrokor je junija od konzorcija prodajalcev pridobil 53,12-odstotni delež Mercatorja, nato pa je prevzemno ponudbo, ki je trajala od 31. julija do 1. septembra opoldne, sprejelo 8297 delničarjev in Agrokor je pridobil še 27,63-odstotni delež Mercatorja.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je danes sporočila, da je bila prevzemna ponudba uspešna, saj prag uspešnosti ponudbe ni bil določen. Po prevzemu ima Agrokor v lasti 3.040.597 delnic Mercatorja, kar pomeni 80,75-odstotni lastniški delež, zanje pa je po ceni 86 evrov za delnico odštel skupno okoli 261,5 milijona evrov. Agrokor bo malim delničarjem kupnino nakazal v osmih dneh.

Deli s prijatelji