TOČA

Toča grozi Sloveniji

Objavljeno 29. julij 2012 17.56 | Posodobljeno 29. julij 2012 21.07 | Piše: S. J.

Ponekod po Sloveniji zaradi toče velja rdeči alarm.

Toča v Ljubljani.

LJUBLJANA – Izredno vroči soboti sledi prav tako vroča nedelja, ki pa, kot kaže, ne bo postregla le z obilo sonca in temperaturami do 32 stopinj Celzija, ampak tudi s točo. Čeprav so bile za popoldanski čas napovedane krajevne nevihte, toče nismo pričakovali.

Močan veter in strele

Vendar pa so rdeči alarm na Agenciji RS za okolje (Arso) razglasili za Ljubljano z okolico, savinjsko regijo, Podravje,  Pomurje, spodnje Posavje in Koroško, saj je možnost toče tu največja.

Na cesto proti Bledu se je zaradi močnega vetra podrlo drevo, ki pa so ga gasilci že odstranili in dežurnemu v elektropodjetju pomagali nazaj na drog namestiti električni kabel. V občini Sevnica, natančneje v kraju Križ, je strela udarila v gospodarsko poslopje in povzročila požar. V Majšperku je treščilo v sleme stanovanjske hiše, na Muti je veter odkril del ostrešja dveh hiš, v Radljah ob Dravi pa največ težav povzroča meteorna voda, ki je zalila že več kleti stanovanjskih hiš. Cesto Vuhred–Ribnica na Pohorju je zasul zemeljski plaz in je neprevozna. V Javniku pa so se gasilci lotili prekrivanja strehe dvostanovanjske hiše, ki jo je poškodovala toča.

Ponoči bo še občasno deževalo

Danes ponoči bo zmerno do pretežno oblačno, ponekod bo občasno deževalo.

Jutri bo na Primorskem delno jasno. Drugod bo spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, najvišje dnevne od 24 do 28, na Primorskem do 32 stopinj Celzija.

V torek bo dopoldne še zmerno do pretežno oblačno, a večinoma suho, popoldne pa se bo postopno razjasnilo. Na Primorskem bo večinoma sončno, pihala bo zmerna burja. V sredo bo sončno in toplejše.

Vremenska obremenitev bo večja

Postopoma se bo krepila vremenska obremenitev, pri občutljivih ljudeh se bodo pojavljale z vremenom povezane težave, okrepili se bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje v noči na ponedeljek bo moteno.

Deli s prijatelji