MLADE OBČINE

To so občine, ki so na udaru mladih družin

Vse od leta 2008, odkar Surs zbira letne podatke o starostnih strukturi prebivalstva, največja mesta nikoli niso prednjačila po deležu mladih.
Fotografija: Videz, da je v večjih mestih več mladih, načelno ne vara, zato ker so to univerizetna mesta. Čeprav nekateri mladi tukaj ne stanujejo, vseeno prihajajo na študij. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Videz, da je v večjih mestih več mladih, načelno ne vara, zato ker so to univerizetna mesta. Čeprav nekateri mladi tukaj ne stanujejo, vseeno prihajajo na študij. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Sprehod skozi Ljubljano nas lahko vedno znova pomladi. Na vsakem koraku se vije kreativna mladostna energija, slišita živahen najstniški klepet in jok pravkar rojenih dojenčkov. Ali drži, da je delež mladih v Ljubljani večji kot drugod v Sloveniji, ali gre le za lažen občutek in videz močno vara?

Številke pravijo takole: Ljubljana je šele na dvanajstem (12.) mestu po deležu mladih prebivalcev. V mislih imamo stare od 0 do 29 let. Izjemno nizko se je uvrstil Maribor (39. mesto), Celje (60. mesto), Kranj (30. mesto), Koper (55. mesto). Občina z najmanjšim deležem mladega prebivalstva je Kranjska Gora. 

Kje lahko začutimo največ mladostniškega entuziazma?

Po podatkih Statističnega urada Slovenije (Surs) največji delež najmlajših in mladih skupaj živi v Logatcu, Brezovici pri Ljubljani in Naklem. Njihov delež je okoli 34 odstotkov in je tako večji kot v Ljubljani, kjer je 31,9-odstoten, ter še občutno večji kot v Kranjski Gori, kjer je mladih le še 21,1 odstotka v primerjavi s tistimi v srednjih in zrelih letih.

Vse od leta 2008, odkar Surs zbira letne podatke o starostnih strukturi prebivalstva, največja mesta nikoli niso prednjačila po deležu mladih, se pa je v tem času med prvimi desetimi pogosto pojavil Kamnik, nekajkrat pa tudi Škofja Loka.

Imajo občine z največ mladih tudi posluh zanje? 

Značilno je torej, da se mladi naseljujejo v naseljih oziroma občinah v okolici največjih poselitvenih središč. Kako torej župani Brezovice pri Ljubljani, v Naklem in Logatcu poskrbijo, da mladi doma ne bi le spali, temveč v občini tudi aktivno preživljali prosti čas? Se svojih mladih sploh zavedajo?

Župan Metod Ropret je prepričan, da je v Brezovici pri Ljubljani mladostniška demografska slika predvsem zaradi neposredne bližine glavnega mesta in dobro razvite cestne in železniške infrastrukture, ki vabi družine. Občina, tako Ropret, veliko vlaga tudi v kapacitete in kakovostne programe predšolske in šolske vzgoje ter skrbi za kakovostno oskrbo s pitno vodo ter odvajanje in čiščenje odpadnih voda.

Župan obline Naklo Marko Mravlja izpostavlja predvsem novozgrajeni vrtec Mlinček, skrb za energetsko sanacijo šol in za otroška igrišča. V občini se pohvalijo s ponudbo za aktivno preživljanje prostega časa: kinetično stezo, plezalno steno in pokrito površino za in-line hokej, ki bo pozimi postala drsališče. Ob igralih so namestili klopi, v katere je vgrajen USB-priklop, Mravlja pa izpostavi tudi učno pot Udin boršt, ki je ena najstarejši ledeniških tras v Ljubljanski kotlini.


V občini Logatec so prepričani, da so za mlade prijazna občina, saj skupaj iščejo rešitve, hkrati pa so odprti tudi za predloge. Mladim so tako pred kratkim pomagali pri ponovni aktivaciji Mladinskega sveta, hkrati pa občina denarno podpira sto različnih društev in organizacij, v katere so vključeni mladi. Nadarjene dijake in študente nagrajujejo in sofinancirajo, saj jim želijo pomagati do poklica in jim omogočiti zaposlitev v domačem kraju.  

Čeprav v omenjenih občinah živi največji delež mladega prebivalstva, pa se nobena od njih ni prijavila na javni poziv za pridobitev certifikata Mladim prijazna občina 2017–2021. Ta naziv je doslej pridobilo trideset ostalih slovenskih občin.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije