DAN ZA NAKAZILA

Tisti, ki vam je davkarija vzela preveč, dobite danes vrnjeno

Objavljeno 28. maj 2014 09.18 | Posodobljeno 28. maj 2014 09.18 | Piše: STA, K. K.

Skupni znesek vračil znaša 65,3 milijona evrov.

Vozniki so odnesli okoli 10.000 evrov. (Slika je simbolična.)

LJUBLJANA – Davčna uprava RS (Durs) bo danes tistim zavezancem iz prvega svežnja informativnih izračunov dohodnine za lani, ki so med letom plačali previsoko akontacijo dohodnine, preplačani znesek vrnila na bančne račune. Skupni znesek vračil znaša 65,3 milijona evrov.

Prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2013 je davčna uprava izdala konec marca, in sicer 496.641 zavezancem. Od teh je za nekaj manj kot polovico izračunala, da bodo del plačane dohodnine dobili vrnjeno.

Da morajo dohodnino doplačati, pa je pisalo na izračunih za 44,5 odstotka zavezancev iz prvega svežnja. Ti morajo zahtevani znesek poravnati najpozneje do petka, in sicer v skupnem znesku 39,6 milijona evrov. Izjema so zavezanci, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, saj ta zadrži izvršitev.

Preostalih nekaj manj kot sedem odstotkov izračunov je bilo brez vračila ali doplačila dohodnine.

Zavezancev za dohodnino je v Sloveniji nekaj več kot milijon. Tisti, ki informativnega izračuna še niso prejeli, ga lahko pričakujejo v začetku junija, saj Durs še pred koncem tega tedna pošilja na pošto drugi sveženj izračunov.

Ne bodo pa informativnega izračuna dohodnine prejeli tisti, za katere na Dursu od izplačevalcev dohodkov niso prejeli podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in sicer v času od 15. junija do 31. julija.
 

Deli s prijatelji