FESTIVAL

Tisoče nogavičk v Pikini deželi

Objavljeno 26. september 2014 17.56 | Posodobljeno 26. september 2014 17.57 | Piše: Jože Miklavc

Pikin festival je v 25 letih postal največja otroška prireditev v Sloveniji.

VELENJE – Rdeči kitki, pege na licih in nosku, pisani in različni nogavici in preveliki čevlji – to je Pika. Tista Pika, ki je osvojila srca malih in velikih po svetu, in tista Pika, okoli katere se vse vrti v času Pikinega festivala v Velenju. Njegova letošnja tema je Zemlja pleše, in zares vse pleše, se igra, uči in športa, se spoznava, druži in nagaja. Pikin festival je v 25 letih iz enodnevnega dogodka prerasel v največjo otroško prireditev v Sloveniji in je po svoje tudi sinonim za Velenje. Tam so leta 1990 sodelavci Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje in Kulturnega centra Ivana Napotnika prvič pripravili nadvse zanimiv, ustvarjalen in živahen dan za otroke, poimenovali pa so ga po priljubljeni knjižni junakinji. Zdaj že pokojni Marjan Marinšek s sodelavci in soustvarjalci je prvim prireditvam vtisnil pečat pisateljice Astrid Lindgren, prireditev pa je začela rasti in je prerasla v osemdnevno dogajanje na številnih lokacijah v Velenju in njegovi okolici. V njegovo pripravo in izvedbo se vsako leto vključuje več sodelavcev, društev, ustanov, umetniških ustvarjalcev iz Šaleške doline in številnih krajev Slovenije.

Vedno več je zanimanja za festival, ki je zadnja leta pokukal tudi že prek državnih meja. Tudi obiskovalcev, tistih s kitkami, pegami in pisanimi nogavicami, je iz leta v leto več, prihajajo cele družine, nekateri so gostje kar več dni skupaj. Nekaj pa postaja nespremenljiva stalnica; festival je ves čas namenjen otrokom in njihovim staršem, dogajanje pa spodbuja in predstavlja otroško ustvarjalnost in domišljijo, ponuja številne izobraževalne vsebine, krepi otroški občutek za sočloveka in humanost, tke številne prijateljske niti tudi prek meja, usmerja mlade k strpnosti in sprejemanju drugačnosti ter utrjuje vezi med generacijami.

Ambasadorka Darja Groznik

Pikina ambasadorka je tokrat novinarka Darja Groznik. Na posebnem sprejemu in podpisu listine o pokroviteljstvu festivala v vili Bianci pod Velenjskim gradom minuli torek zvečer je kot velika oboževalka Pike Nogavičke, psihologinja, radijska in televizijska novinarka ter predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije navdušena po celodnevnem obisku delavnic, prireditev ter dogodkov sklenila, »da širim glas o najbolj znani nagajivki na svetu, dober glas pa bom posredovala tudi o največji tovrstni prireditvi, namenjeni otrokom, staršem in družinam, Pikinemu festivalu v Šaleški dolini. Še naprej bom hvalila vrline organizatorjev, delavnic in ustvarjalnic, kakršnih ni drugje, saj s tem nosim v sebi spomine in obujam svojo mladost.« Groznikova je še omenila, da je v konvenciji o otrokovih pravicah (letos je 25-letnica podpisa) določeno tudi to, da imajo pravico do prostega časa in igre. Mlade velenjske plesalke so uokvirile pogovor ambasadorke s prav posebnim, z rokami in nogami ter žogami v obliki planeta Zemlja izvedenim plesom na temo Zemlja pleše.

Naklonjeno celo vreme

Dogajanje v Pikini deželi, kjer srečamo krta Ligija (iz lignitne jame), gasilce iz najbolj gasilske Šala dežele z gasilsko šolo na terenu, vile iz gozdne Zemljanke, inovatorje na raziskovalnem otoku, leteči krožnik Ksevt iz Vitanja, živali, gusarje na razburkanem Pozojevem jezeru, mini zooland, ambulanto, zobkarno, radijski in TV- ter filmski studio, lutkarsko prikazovalnico, umetniške galerije in Pikino knjigarno, vilo Čiračara s plezalno steno, vrvni poligon pa še vse preostalo Nidani. Ne le klasične in nove, otrokom prilagojene športe, delavnice kot iz vrtcev, narobe svet iz izmišljenih zgodb, znanstvene in raziskovalne delavnice, laboratorije ter risalnice, knjižnice ter živalske vrtce ter še mnogo igrivih in privlačnih izmislekov. Najbolj direktorska direktorica glavnega organizatorja Festivala Velenje Barbara Pokorny je zares lahko zvrhano zadovoljna z vsem, celo z vremenom!

Pikin festival, ki ga zadnja leta obišče že več kot 100.000 obiskovalcev, se bo končal to soboto, z najbolj spektakularnim dogajanjem na odru, s podelitvijo festivalskih Pikinih priznanj zlatih pik ter koncertom Nine Pušlar.

Pa na svidenje osorej.

Deli s prijatelji