PRIZNAL

Tisočak prehuda kazen za laganje

Objavljeno 12. avgust 2016 22.36 | Posodobljeno 12. avgust 2016 22.36 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Andrej Merslavič je v zmoto spravil državni organ, da bi dobil vozniško dovoljenje.

Višje sodišče se je strinjalo z Andrejem Merslavičem, da je 1000 evrov preveč za to, kar je storil. Foto: Nada Černič Cvetanovski

BREŽICE – Andrej Merslavič, ki se je pred roko pravice dolga leta skrival v daljni Avstraliji, pravzaprav vse dotlej, dokler ni ugotovil, da so vsa kazniva dejanja, za katera je bil ovaden v Sloveniji, teh pa ni bilo malo, zastarala, je sklenil obrniti nov list v življenju in živeti tako, kot se za poštenega državljana spodobi. A glej ga, zlomka, takoj ob prihodu domov je spet naredil neumnost. Uslužbenca na upravni enoti je naplahtal, da mu je izdal vozniško dovoljenje. Zlagal se je namreč, da je v Avstraliji dovoljenje izgubil, v resnici pa so mu ga zaradi prekrška že pred časom odvzeli v Ukrajini. Tako je uradni organ spravil v zmoto, kot se uradno imenuje ta vrsta kaznivega dejanja.

Merslavič je krivdo priznal in obžaloval ter si zaželel, da bi se vse to čim prej končalo in da bi se nehal vlačiti po sodišču. Vendar je sam poskrbel, da se to ni zgodilo. Prvostopenjsko sodišče mu je, ker je dejanje priznal in ker ni v katerem drugem kazenskem postopku, izreklo zelo milo kazen. Tisoč evrov denarne kazni, čeprav je za tako dejanje zagroženo do tri leta za rešetkami. Merslaviču je nizka kazen pripadla zato, ker je bil doslej nekaznovan. Kazniva dejanja, ki jih je storil pred davnimi leti in jih že odslužil, so že izbrisana iz evidence, kazniva dejanja, za katera je bil ovaden v zadnjem obdobju, pa so že zastarala.

Toda Merslavič ni bil zadovoljen in se je pritožil na višje sodišče. To je sodbo brežiškega okrajnega sodišča razveljavilo v tistem delu, ki se nanaša na sankcijo. V ponovljenem postopku je tako sodišče ob priznanju krivde iz prvega postopka opravilo le narok za izrek sankcije. Obdolženemu Merslaviču je namesto prvotno odmerjene denarne kazni – 50 dnevnih zneskov po 20 evrov in plačila stroškov postopka – izreklo denarno kazen v višini 45 dnevnih zneskov po 15 evrov, kar znese skupaj 675 evrov. Merslavič je tako profitiral 325 evrov, poleg tega mu ne bo treba plačati stroškov postopka. Sodba še ni pravnomočna.

 

Deli s prijatelji