ANKETA

Tipično slovensko: podpora uporniku, azila pa ne

Objavljeno 15. julij 2013 11.01 | Posodobljeno 15. julij 2013 10.48 | Piše: STA, D. P.

Večine vprašanih v anketi Dela medtem ne moti početje korporacije Google, ki začenja snemanje slovenskih ulic za storitev google view.

Edward Snowden.

LJUBLJANA – Podporo uvedbi davka na nepremičnine je v anketi Dela izrazilo 18 odstotkov vprašanih, 77 odstotkov pa jih je bilo proti takšnemu ukrepu. Pet odstotkov je bilo do tega vprašanja neopredeljenih. Davek bolj podpirajo tisti, ki imajo vsaj visokošolsko izobrazbo, medtem ko je podpora nižja med anketiranci z nižjo stopnjo izobrazbe. 

Proti očetovskemu dopustu

Na področju starševskega dopusta ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predlaga, da bi bil mesec dni dopusta v prvem letu od rojstva otroka za očete neprenosljiv, kar pomeni, da bi moral oče mesec dni namesto matere skrbeti za otroka v okviru starševskega dopusta. Na vprašanje, ali se s takšnim ukrepom strinjajo, je pritrdilno odgovorilo 29 odstotkov, nikalno pa 63 odstotkov anketiranih. Osem odstotkov se jih ni želelo opredeliti.

Anketarje je zanimal tudi odnos ljudi do početja nekdanjega sodelavca ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA), ki je razkril skrivnosti o programih ZDA in Velike Britanije za množični nadzor pretoka informacij na internetu. Po mnenju 69 odstotkov vprašanih je Edward Snowden ravnal pravilno, saj gre za vprašanje demokracije. Za desetino anketiranih pa njegovo ravnanje ni pravilno, saj ogroža boj proti terorizmu. Na to vprašanje je z 'ne vem' odgovorilo 21 odstotkov anketiranih.

Le vsak tretji bi mu dal azil

Kljub večinski podpori Snowdnovemu ravnanju pa le 35 odstotkov vprašanih meni, da bi mu Slovenija morala ponuditi možnost azila. Nekaj več, 43 odstotkov, jih takšni možnosti nasprotuje, 22 odstotkov pa je neopredeljenih.

Anketirani so odgovarjali tudi na vprašanji, povezani z uporabo interneta. Na vprašanje, ali se ob uporabi interneta počutijo varne, jih je 37 odstotkov odgovorilo pritrdilno, 31 odstotkov pa jih ima nekaj dvomov, vendar nima česa skrivati. Po oceni 9 odstotkov vprašanih zasebnosti na internetu ni, zato se počutijo ogrožene. Nekaj več kot petina, 22 odstotkov, jih interneta ne uporablja, en odstotek anketiranih pa je do vprašanja varnosti na internetu neopredeljenih.

Večine vprašanih v anketi Dela medtem ne moti početje korporacije Google, ki začenja snemanje slovenskih ulic za storitev google view. Tako jih je namreč odgovorilo 84 odstotkov, medtem ko jih 11 odstotkov to početje moti. Pet odstotkov se jih do tega vprašanja ni opredelilo.

 

Deli s prijatelji