NA KOŽO

Tinina skodelica 
kave

Objavljeno 17. marec 2013 23.03 | Posodobljeno 17. marec 2013 23.27 | Piše: Rok Tamše

Tina Maze je spoznala, v katerih malenkostih tiči hudič.

V mojo vas nikoli ni pripeljal vlak, poje prvi slovenski kavboj Milan Pečovnik - Pidži, ki prav tako kot Tina Maze prihaja iz Črne na Koroškem. Prva smučarka sveta je kljub odročnosti in slabi prometni povezavi svoj kraj dokončno utrdila na najuglednejšem mestu svetovnega športnega zemljevida. Pred njo so ga tja s svojimi rezultati že postavili Danilo Pudgar, Katjuša Pušnik, Nataša Lačen, Mitja Kunc in Aleš Gorza.

Snežna kraljica izpod Pece žanje pohvale, čestitke in vznesene komentarje. Sama kljub zadovoljstvu ostaja samokritična in se še vedno uči predvsem na lastnih napakah. Tina je želela pod velikim kristalnim globusom za skupno zmago v svetovnem pokalu zbrati še vse majhne sinove, globuse za zmage v posameznih disciplinah. Dva, veleslalomskega in superveleslalomskega, je vzela v svoje naročje, dva sta našla ameriški materi, Lindsey Vonn in Mikaelo Schiffrin. Globus za smukaško zmago je Tini vzela švicarska megla, zaradi nje je namreč odpadla zadnja tekma sezone v tej preizkušnji. Drugega, slalomskega, je Korošica izgubila zaradi – kave. Po prvi vožnji v Lenzerheideju je namreč premočno vodila – forma, počutje in material torej niso bili vprašljivi –, po tekmi pa je priznala, da je v kratkem odmoru pretiravala s kavo, kar je bilo v nasprotju z njeno ustaljeno pripravo na nadaljevanje tekem.

S tem je Tina pokazala, da je le človek iz krvi in mesa, ki v svojem početju stori tudi napako. Potrdila je, da jo v športnem smislu lahko obravnavamo kot Tino mašino, a da je pravzaprav stroj s čustvi, oseba, ki se na poti do športne popolnosti lahko tudi kdaj ušteje. Ob vseh doseženih rekordih v tej sezoni je najboljša slovenska športnica vseh časov dejansko tu in tam premagala sebe. Po tej logiki ima torej še rezerve, ki jih lahko unovči v prihodnji, olimpijski sezoni, ko zna najti izgubljena sinova v podobi globusov. Do takrat bo dovolj časa, da se kje na samem prepusti solzam sreče. »Zakaj srce je pravičen sodnik in ne pozna malenkosti ...« je v črtici Skodelica kave zapisal Ivan Cankar. Tina Maze je spoznala, v katerih malenkostih tiči hudič. 

Deli s prijatelji