NA OBISKU

Tina Maze je nova Matjaževa kraljica

Objavljeno 20. januar 2013 10.55 | Posodobljeno 19. januar 2013 21.37 | Piše: Drago Perko

V času, ko je Tina Maze največja zvezdnica alpskega smučanja, smo obiskali Črno na Koroškem.

»Tu je smučala Tina,« na hrib nad Črno pokaže njen prvi trener Blaž Jelen. Foto: Drago Perko

Korošci imajo kralja Matjaža, po novem tudi kraljico. To je njihova Tina Maze, ki jo kujejo v zvezde po vsej dolini, najbolj pa so na vodilno v svetovnem pokalu ponosni njeni sokrajani v Črni na Koroškem.

Prvega ni pozabila

Prve smučarske zavoje je Tina zvozila v družbi bratranca Klemna za domačo hišo, kjer sta družini skupaj živeli. »Ves čas je hotela biti hitrejša od fantov,« poudari Klemen, ki je Tinin bratranec po mamini strani, po očetovi pa je njegova sestrična Katjuša Pušnik, še ena izjemno uspešna alpska smučarka iz Črne, udeleženka zimskih olimpijskih iger leta 1992. Mazetova je svojo prvo medaljo osvojila na domačem bregu, bila je iz brezovega lesa. Nekaj besed in prigovarjanje strica je bilo dovolj, da so jo vpisali v smučarski klub Črna. Tam je nad njo sedem let bdel trener Blaž Jelen. »Spomini so lepi,« pravi, ko se pomenkujemo v koči na smučišču v Črni. Zunaj sneži, tega je Blaž vesel, na hribu nad kočo pa gruča otrok trenira in se trudi z zavoji. Kdo ve, morda je med njimi nova Tina.

Na stenah sta dva velika plakata s podpisom, iz radia v kotu pa se sliši njena pesem My Way. Jelen poudari, da je bila Tina nekaj posebnega, že na začetku se je odlikovala po tekmovalnosti. »Hitro je dojemala stvari in upoštevala pravila ali nasvete, ko sem jo opozarjal na pasti na progi.« Trenirala je s fanti, hotela je biti boljša in hitrejša od njih. V fantovski družbi se je tudi prvič poškodovala. Progo so speljali prek ceste, kjer je bilo treba skočiti. Dolgo je oklevala, na koncu se je pognala, a z robom smuči zadela ob breg in padla.

»Me je kar srce bolelo, ko so jo šimfali in zmerjali, kakšna je, kako se obnaša … Včasih je malce muhasta, a taki so šampioni,« še doda njen prvi trener, ki ga je pred leti vabila v svoj strokovni štab, a je moral zaradi službe in drugih obveznosti (nad smučiščem v Črni ima kmetijo) zavrniti povabilo. Še danes pa sta v stikih, največ časa je seveda po koncu sezone. »Takrat vedno spijeva kavo, se pogovoriva, med sezono si izmenjava nekaj kratkih sporočil.«

Pri pripravi smuči je Tini najprej pomagal Črnjan Robert Stopar, ki živi na Prevaljah: »Ko je začela svojo pot, so starši prišli do mene, da smo kdaj zmontirali in pripravili kakšno smučko.« Potem pa je bil serviser kar oče Ferdo, ki se je hitro priučil.

Trmasta odličnjakinja

Tina je navduševala tudi v šolskih klopeh. Bila je odličnjakinja, končala je nižjo glasbeno šolo (klavir), gimnazijo je obiskovala na Ravnah. »Ves čas so ji zavidali, a se ni dala, bila je trmasta in odločna, prava profesionalka,« svojo učenko pohvali Adi Urnaut, učitelj telovadbe in njen razrednik na gimnaziji.

»Tina je prava koroška trmasta dečva,« izvemo od soseda Huberta Stoparja, prve kuhalnice v restavraciji Koroš'c. Kuha za Mazetove, ko imajo sprejeme. »Ni izbirčna, vse rada poje. Uspehi je niso spremenili, ostala je preprosta, tako jo imamo radi,« doda Hubi. Skratka – Tina je kraljica koroških src. Znanci in prijatelji iz Črne jo pogrešajo, a razumejo, da je ves čas na poti. Lani je prvič po dolgem času niso videli pri polnočnici.

Naj ostane v Črni!

»Vsakemu nameni besedo,« so nam povedali v lokalu Urška, ki je od leta 2010 prava navijaška baza. Za delovanje skrbita Urška in Tinin bratranec Klemen Pušnik: »Med olimpijskimi igrami v Vancouvru nismo vedeli, kaj bi s snegom. Naredili smo snežni šank, dodali smo videoplatno, ves čas iger je bila zbrana vsa Koroška,« se šampionskih dni spominja Klemen. Za sosednjo mizo sedi domačin Pepi, velik navijač Marie Höfl Riesch. »Dobra je, enkrat je že osvojila veliki kristalni globus, Tina ga še nima,« v smehu doda Pepi, Klemen pa mu takoj podari navijaško kapo Tine Maze. Za šankom je živahna debata, kako se bo Tina odrezala v Cortini. Vmes se pridruži še Aleš Gorza, eden izmed sedmih olimpijcev, ki jih je dala Črna: »Tina je bila pravi čudežni otrok, že takrat smo vedeli, da bo prišla visoko. Po krizi se je odlično znašla, zdaj pa je na vrhu,« je nad uspehom rojakinje navdušen Gorza, ki je danes trener v SK Črna.

Črnjani upajo, da bo Tina še dolgo smučala. Želijo si, da bi po koncu kariere ostala tu, kjer je začela svoj vzpon k zvezdam. »Veliko je dala Črni, želim si, da del nje ostane tu. Ali bo tako ali ne, ne vem, upam pa, da bo Črna zaživela s Tininim imenom. Od šol smučanja, turizma ...« razmišlja Klemen. Morda pa res, ne nazadnje je nad Koroško navdušen tudi Tinin trener in partner Andrea Massi. Zelo rad kolesari po naših koncih, še ponosno povedo Črnjani.

Sedem olimpijcev

Prva dva Črnjana na olimpijskih igrah sta bila leta 1972 smučarska skakalca brata Drago in Danilo Pudgar, potem so jima sledili alpski smučarji Katjuša Pušnik, Mitja Kunc, Aleš Gorza in Tina Maze ter smučarska tekačica Nataša Lačen. Črna ima 3500 prebivalcev.

Navdušena Puška

Nad uspehom Tine je navdušena tudi Katjuša Poljanšek (poročena s trenerjem Dejanom Poljanškom, ki deluje v ruski reprezentanci), bolj znana po dekliškem priimku Pušnik. »Spremljam, spremljam in navijam,« pove dobrovoljna Korošica, ki dela v Ljubljani v zobotehnični ordinaciji.

Deli s prijatelji