KONEC Z MASKAMI, A NE POVSOD

Tik pred napovedano odpravo mask sta se oglasila Beovićeva in Krek

Znano, v katerih primerih bi bile maske še obvezne.
Fotografija: Infektologinja Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Infektologinja Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Ob napovedani odpravi obvezne uporabe zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih infektologinja Bojana Beović in direktor Nijz Milan Krek maske izpostavljata kot enega ključnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida 19. Kot sta dejala v ločenih izjavah za medije, bi bila slika v preteklih valovih epidemije brez mask veliko slabša.

Maske ostajajo v zdravstvu

Širjenje novega koronavirusa bi bilo v bolnišnicah bistveno večje, če zaščitnih mask v času epidemije covida 19 ne bi uporabljali, je pojasnila infektologinja in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović. »To je naše osnovno orodje, ki ga uporabljamo pri stiku z bolniki, in ga bomo ohranili,« je dodala.

V populaciji je bil učinek nošenja mask po njenih besedah nekoliko manjši, ker so nekateri maske nosili napačno ali pa so jih menjavali premalo pogosto. A gledano v celoti gre za metodo, ki preprečuje in zmanjšuje število prenosov koronavirusa med posamezniki, je poudarila.

image_alt
Mateja Logar o tem, kaj nas čaka naslednja dva tedna

Temu pritrjuje tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) Milan Krek, ki opominja, da bi bila epidemična slika brez uporabe mask veliko slabša, kot je bila, še posebej v epidemičnih valovih pred množično dostopnostjo cepiva proti covidu 19.

Učinkovitost nošenja mask po njegovih besedah dokazujejo številni znanstveni članki in primerjalne študije, ki so pokazale večje število prenosov okužb s koronavirusom v okoljih, kjer mask niso nosili. Kot je dodal, je bil tudi sam nekajkrat v stiku z okuženo osebo, a se, ker je nosil masko, ni okužil.

image_alt
Vlada bo danes odločala o odpravi zaščitnih mask v zaprtih prostorih

Beovićeva pričakuje, da bomo zaščitne maske v prihodnje ob obdobjih večjih izbruhov respiratornih obolenj še vedno uporabljali, še posebej v zdravstvenih ustanovah. 

V Avstriji že slabše razmere

Beovićeva je izpostavila primer Avstrije, kjer so se v začetku marca odločili za sproščanje obveznosti nošenja mask, nato pa je ponovno prišlo do naraščanja števila primerov. V Sloveniji je trenutek za sproščanje boljši, saj na manjše število prenosov okužb vpliva tudi trenutno vreme, je dodala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije