BEGUNSKI VAL

»Tihotapljenje migrantov je množičen umor«

Objavljeno 31. avgust 2015 15.04 | Posodobljeno 31. avgust 2015 15.04 | Piše: STA, S. U.

Premier Miro Cerar in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sta se srečala na Bledu.

BLED – Premier Miro Cerar in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sta se danes na srečanju na Bledu strinjala, da je migrantska kriza ena najresnejših groženj, pred katerimi se je znašla Evropa. Trenutno je glavna težava preprečiti tihotapljenje migrantov, kar je Tusk označil za množičen umor. Cerar, ki se je s Tuskom srečal pred začetkom blejskega strateškega foruma, je poudaril, da mora EU storiti vse, da se bo migrantska kriza najprej reševala v državah izvora in tranzitnih državah.

»Želimo biti humani, želimo pomagati ljudem v stiski, želimo biti solidarni, kar pomeni, da bomo tako znotraj EU kot tudi širše sodelovali pri tem, da bodo bremena različno porazdeljena med državami,« je dejal.

Kot je nadaljeval, bomo v Sloveniji upoštevali naše integracijske zmožnosti, pazili pa bomo tudi, da bodo upoštevani vsi varnostni vidiki. »Pomembno je, da v teh prihajajočih ljudeh ne vidimo samo groženj, nasprotno: sprejeti jih moramo brez strahu, jim pomagati, jih skušati integrirati in z njimi skupaj videti tudi priložnost,« je poudaril Cerar.

Tusk opozarja

Tusk je menil, da bodo migracije ostale najbolj pereče vprašanje za Evropo v prihodnjih letih. Pri tem je opozoril, da se EU ne sme pripisovati krivda za migrantsko krizo, vendar moramo narediti več na evropski ravni za rešitev tega vprašanja. »Kot smo lahko videli v Avstriji in Sredozemlju, tihotapljenje migrantov ni samo umazan posel, temveč gre za množičen umor.«

Deli s prijatelji