NA KOŽO

Thompson, Ceca in Bora Đorđević

Objavljeno 18. maj 2017 00.35 | Posodobljeno 18. maj 2017 09.07 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentarji

Slovence nas je mrtvo hladno označil za dunajske konjarje, potem pa prišel k nam služit.

Prihajajočo soboto sta se v Sloveniji obetala dva koncerta (zlo)glasnih zvezdnikov iz bivše Juge, Thompsona in Cece. Prvi, njegovo pravo ime je Marko Perković, poveličuje nacionalizem in ustaštvo – vsepoveden je že verz Sjajna zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam Antu Pavelića –, druga, ta sliši na ime Svetlana Ražnatović, je utelešenje turbofolka, ob tem pa še vdova srbskega paravojaškega vodje, deklariranega vojnega zločinca in kriminalca Željka Ražnatovića - Arkana, ter tudi sama vpletena v škandale, posedovanje orožja je priznala, obtožbe o sodelovanju pri atentatu na premiera Zorana Đinđića so umaknili. In, mimogrede, leta 1991 je v četniški opravi korakala po Vukovarju. Skratka, oba sta prava cukrčka.

Čeprav se za Thompsonov koncert ve že dolgo, so mariborski policisti, očitno zadnja linija obrambe, šele v začetku tega tedna predlagali mestni upravni enoti, da ga prepove zaradi varnostnega tveganja. Prišli naj bi namreč tudi njegovi radikalni, z ustaškimi simboli okrancljani privrženci iz domovine in tujine, denimo Avstrije, kjer so njegov nastop konec aprila prepovedali, podobno kot že prej v Švici, Nemčiji, Kanadi in celo na Hrvaškem, prav tako pa bi se pred dvorano utegnili zbrati njegovi nasprotniki. Ti so različno politično izobraženi. Kakšne viole srbskih korenin bi se s hrvaškimi ultranacionalisti potolkle že »reda radi«, Milan Brglez, župan Andrej Fištravec in drugi politični veljaki pa so na koncert verjetno še bolj glasno reagirali zavoljo desničarskega populizma, okrepljenega po nedavnih migrantskih valovih, ki so zalili Evropo.

Moram pa se še enkrat obregniti ob Ceco. Njene pesmi niso problematične, razen njihove kakovosti, je pa kontroverzna osebnost. Podobno velja za Boro Đorđevića, Miloševićevega navijača, ki nas je Slovence mrtvo hladno označil za dunajske konjarje, potem pa prišel k nam služit. Z, roko na srce, dobro muziko. In to še vedno počne – Riblja Čorba novembra načrtuje velik koncert v Stožicah. Ne, za prepoved Cece in Đorđevića res ni pravnega temelja, izpadli bi smešni. Toda nikjer ne piše, da ju ne morem(o) bojkotirati. To je pa stvar naše morale.

Deli s prijatelji